Строителните дейности по разширението на булевард „Филип Кутев“ в София ще приключат през май

ulica-philip-kutev
Снимка: Аделина Ангелова/Столична община

Строителните дейности по разширението на столичния булевард „Филип Кутев“ в участъка между бул. „Черни връх“ и ул. „Сребърна“ ще приключат до края на май. Това съобщи зам.-кметът по финанси на Столична община Иван Василев, който провери строителството, цитиран от БТА.

Василев каза още, че през следващата седмица ще започне поетапното изграждане на паралелната лента в северната част на булеварда. Днес видяхме южното платно на булевард „Филип Кутев“, което е направено по много добър начин, посочи Василев. Той обясни, че заедно с общинския съветник от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“) Борис Бонев са разгледали цялата дължина на новоизградената част на булеварда и са провели разговори със строителите и надзора. „Това, което получихме като информация е, че срокът ще бъде спазен, булевардът ще бъде пуснат в експлоатация до края на май“, увери Василев.

Зам.-кметът по финанси обясни още, че предстои и засаждането на дърветата, като паралелно с това, ще бъде изградена и велоалеята със Северното платно. Василев посочи, че на булеварда са поставени и енергоспестяващи лампи, които, по думите му, чувствително ще подобрят цялостните условия, както и ще помогнат за спестяването на средства. 

Борис Бонев обърна внимание, че по средата на булеварда има оставено пространство. Общинският съветник обясни, че то е за бъдещия трамвай, рингов трамвай на София, който трябва да свърже най-натоварените булеварди и да обслужи гъстозастроените и недобре снабдените с градски транспорт южни квартали на София. Бонев обясни още, че заедно със зам.-кмета по транспорт и зам.-кмета по строителство са изработили задание за изработването на въпросната трамвайна линия. „Нашата амбиция е да започне строителството на ринговия трамвай на София и части от него да бъдат завършени до края на 2027 г.“, каза още Бонев. 

Зам.-кметът по финанси обясни, че предстоят големи проекти през активния строителен сезон. Предстои довършването на бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Рожен“, връзките със Северните тангенти, изграждането на многоетажни паркинги, започнатите текущи ремонти в кварталите.