Строги мерки при посещения в държавни учреждения и места с много хора – необходимост или прекалена паника?

maski-merki-covid-19-coronavirus

„Всеки, който влиза в държавна институция или лечебно заведение, ще се счита за потенциално заразен с коронавирус”. Това каза председателят на Националния оперативен кризисен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски в Министерския съвет. Той обясни, че посетителите на институции и болници ще трябва да носят предпазни маски, както и да се подлагат на процедурите по измерване на температура. „Служителите на гишетата, обслужващи граждани, също трябва да са със защитни маски, а чакащите – да стоят на разстояние най-малко един метър един от друг”, припомни шефът на ВМА.

Отменени са всички масови културни събития в цялата страна заради установените първи случаи на коронавирус. Това важи и за посещенията в кината. Забраняват се всякакви масови прояви с участието на деца, спортните състезания ще се провеждат без публика.

Ваканцията за учениците в цялата страна продължава до 11 март. В случай на допълнително обявяване на неучебни дни, училищата трябва да разработят свои планове за преструктуриране на учебния материал и да осигурят възможност за дистанционно обучение при необходимост.

За неприсъствалите по преценка на родителите деца в детските градини няма да е необходимо представяне на бележка за извинение на отсъствията по време на грипната ваканция. В детските градини остава задължително изискване за медицински преглед на входа.

Първоначалната идея беше да се ограничат проявите на закрито само в областите, в които са потвърдени случаи на коронавирус. Министърът на културата Боил Банов обаче поиска да се разшири обхвата на забраната за цялата страна. Не от гледна точка на създаване на паника, а за това, че 400-500 души в затворени помещения за 2-3 часа създава риск от разпространяване на заразата, мотивира предложението си министърът на културата.