Стотици сигнали заради поройния дъжд вчера

дъжд

Поройният дъжд наводни няколко станции на метрото и много приземни етажи на сгради. Много от улиците в града се оказаха непроходими

Над 172 сигнала за наводнени улици, подлези и сгради са постъпили в Националния оперативен щаб от 18.30 ч. до 19.45 ч. тази вечер, съобщиха от пресцентъра на МВР. При гръмотевичната буря над столицата се изсипаха количества дъжд от порядъка на 50 л на кв. м., посочват от общината. По данни на синоптичните станции са били 22 л на кв. м.

Пороят наводни няколко станции на метрото и много приземни етажи на сгради. Много от улиците в града се оказаха непроходими.

Най-силно засегнати са хотел „Шипка“, метростанцията „Витоша“, църквата в подлеза на хотел „Балкан“, подлезите на Централна гара, спортното министерство, гаражът на СДВР, 184 ЦДГ в „Лозенец“, Лъвов мост, Банка ДСК на „Княз Александър Първи“, Театър 199, заведения и ресторанти на приземните етажи, над 10 подлеза, болницата „Софиямед“, ЦСМП-София (Сточна гара), Министерството на туризма, Информационният център на Министерството на отбраната, се посочва в съобщението на пресцентъра.

Всички екипи на аварийното звено, пожарната, КАТ, техниците от „Управление на трафика“, „Столичен електротранспорт“ и „Метрополитен“ са на терен и отстраняват възникнали проблеми вследствие на силния дъжд, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Към момента КАТ отклоняват движението на автобусите по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и по бул. „П. Славейков“ в посока бул. „Ив. Гешов“.

Спряно е движението на трамваите по бул. „К. Величков“ в посока бул. „Ал. Стамболийски“, по ул. „Каменоделска“, по бул. „Дондуков“ и пл. „Възраждане“, по ул. „Козлодуй“ и „К. Стоилов“. Тролей 9 от ул. „Г. С. Раковски“ продължава по бул. „Сливница“.
От аварийното звено на общината посочиха, че е имало завиряване на изхода на Центъра за спешна медицинска помощ на Сточна гара. Екипите на звеното и служители на пожарната са отводнявали домове и административни сгради цяла нощ.

Столичният театър „Сълза и смях“ остана под половин метър вода след снощния проливен дъжд. Пожарникари усилено изпомпваха водата от помещенията на театъра.
Случката се дължи на факта, че нивото на канализацията на улица „Г.С.Раковски“ е оставено по-високо от помещенията на театъра при последните капитални ремонти в началото на новия век, разказаха служители на театъра пред Булфото.
Последният път, когато театърът е наводняван така, е бил преди четири години, отново при проливен дъжд.