Стотици чакат на опашка за да се сбогуват със Стефан Данаилов

Поклонение Стефан Данаилов пред Народния театър

България се прощава със Стефан Данаилов. Стотици чакат на опашка пред Народния театър, за да си вземат последно сбогом с големия актьор.

Големият български актьор почина миналата сряда – 27 ноември, дни преди да навърши 77 години.

В дългогодишната си творческа кариера Данаилов е изиграл повече от 150 роли в киното, театъра и телевизията, които му носят множество български и чуждестранни награди.

Той беше професор в НАТФИЗ, депутат в няколко парламента от левицата и министър на културата в правителството на Сергей Станишев.

Вратите на Народния театър „Иван Вазов“ бяха отворени в 11:00 ч. за всеки, който иска да се прости с обичания от няколко поколения актьор. Още преди това обаче множеството се беше извило в дълга опашка. Към 11:30 часа тя се извива из целия парк пред сградата на театъра.

В близост до затворения ковчег от махагон има положени много венци. Сред тях е венецът с бели цветя от премиера Бойко Борисов и с червени рози от кмета на София Йорданка Фандъкова. Венци има и от Сергей Станишев, Министерството на културата, Корнелия Нинова, БСП-София, МВР, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерство на туризма, Министерство на здравеопазването, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Столичен куклен театър, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, Държавен куклен театър – Сливен, куклените театри в Бургас, Габрово, Варна, „Сатиричния театър“, „Младежки театър „Николай Бинев“, Народен театър „Иван Вазов“, „Театър 199“, Красимир Каракачанов, Български олимпийски комитет, Футболен клуб ЦСКА, БНБ, Министерство на икономиката, Народното събрание, Комисия по култура и медии.