Столичният зоопарк с нови попълнения. Патагонските мари са едни от най-симпатичните и интересни животни в зоопарка

патагонски мари
Снимка: Зоопарк-София, Катерина Зарева-Симеонова

Зоопаркът в София има нови сладки попълнения. Патагонските мари са едни от най-симпатичните и интересни животни в зоопарка.

Миналата седмица тяхната група се увеличи с три женски патагонски мари, които са пристигнали от Зоопарка във Веспрем – Унгария и сега животните са общо 17.

Те бяха получени по линия на зоопарковия обмен с цел повишаване на генетичното разнообразие на групата, което е важно за здравето и жизнеспособността на поколението, съобщиха от зоопарка.

Патагонски мари (Dolichotis patagonum) е едър южноамерикански гризач. Видът е разпространен в патагонската част на Аржентина.

Поради визуалната прилика със зайците често е наричан и с името Патагонски заек. Патагонските мари предпочитат местности с песъчлива почва и ниска храстовидна растителност.

Имат уникална социална организация представена от моногамни двойки живеещи в колония. Може да видите групата патагонски мари в сектор „Тревопасни животни“ – в близост да четкоухите африкански прасета.

Миналият месец в Зоопарка се роди бизонче.

За това съобщиха от зоологическата градина.

„С радост ви съобщаваме, че на 18-ти януари стадото на бизоните в зоопарка се увеличи с още един член – роди се бизонче! То и майката се чувстват добре. Щастливи сме, че след пристигането на мъжкия бизон Крум миналата година, се стигна до този чакан момент!“, написаха във Фейсбук страницата си от зоопарка.

Зоологическа градина – София работи със зимно работно време. Касите на Централния и Западния вход на зоопарка са отворени от 8:30 до 16:30, а престоят на посетители в зоопарка е разрешен до 17:00ч. Залите „Маймуни“ 2 и 3, „Големи котки, терариум и аквариум“ и „Гиганти“ ще бъдат отворени за посетителите от 9:00 до 17:00ч. Зала „Маймуни“ 1 е затворена по технически причини.

Зоопарк София с два нови слона