Столичният общински съвет иска повече средства от бюджета за градски транспорт

electrobus
Снимка: Столична община

Средствата в държавния бюджет трябва да бъдат увеличени, за да се гарантира нормалното функциониране на градския транспорт в София – така ще бъдат покрити увеличените разходи за електроенергия и природен газ, както и спадът на приходите от превозни документи, дължащ се на по-малкото пътници заради епидемията от коронавирус. Това заяви председателят на комисията по транспорт към Столичния общински съвет (СОС) Карлос Контрера днес, на среща в Столичната община с ръководствата на „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Столичен електротранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД, „Център за градска мобилност“ ЕАД и представители на синдикалните организации в общинските транспортни дружества, съобщиха от пресцентъра на СОС.

Според Контрера тези средства ще гарантират и увеличението на заплатите на работещите в транспортните дружества.  Контрера е внесъл до ресорната комисия по транспорт и до комисията по бюджет и финанси в Народното събрание предложение за осигуряване на финансиране. Конкретно се настоява предвидените в чл. 50, ал. 1, т. 1 от Закона за държавния бюджет средства да бъдат увеличени от 15 млн. лв. на 178 млн. лв. Контрера иска, когато се разглежда проектът за бюджет в комисията по бюджет и финанси в парламента, ръководството на комисията по транспорт към СОС да бъде изслушано.

Контрера е на мнение, че държавата трябва да подпомогне сектора, защото той над две години търпи негативите от налаганите противоепидемични мерки и от високите цени на енергоносителите – все неща, които не зависят от Столична община, а от решения на държавно ниво. Той подчерта, че е нужен диалог с народните представители и няма място за съмнения, че средствата ще бъдат похарчени само и единствено за разходите за заплати, ток, природен газ и поддръжка на подвижните състави. Това е лесно проверимо и проследимо.

Представителите на Федерацията на транспортните работници – „Подкрепа“ и на Съюза на транспортните синдикати в България към КНСБ също са внесли предложения до народните представители за осигуряване на финансиране за градския транспорт и подкрепят исканията на Столичната община и Столичния общински съвет.