Столичната община ще извърши цялостна реконструкция на девет ключови булеварда

remont-bulevard-bulgaria

През 2023 година продължаваме работа по три от булевардите от миналата година и започваме работа по още шест големи булеварда и над десет улици в различни квартали, като в тях се включват много важни улици в най-застроените квартали – кв. „Манастирски ливади – запад“, кв. „Горна Баня“, кв. „Манастирски ливади – изток“, кв. „Витоша, ВЕЦ Симеоново“. Това са квартали, към които имаме специален фокус. Това каза кметът на София Йорднка Фандъкова по време на проверка на строителните дейности на ул. „Кукуш“ в кв. „Захарна фабрика“.

Кметът на София каза, че през 2023 година ще запознат ремонти по трамвайните трасета. Тя също заяви, че очаква да започнат и ремонтните дейности по бул. „Стамболийски“. 

„Разбира се, продължаваме ремонтите и реконструкциите на трамваен релсов път. Освен, че продължава вторият етап на петицата, надаваме се да започнем цялостната конструкция на булевард „Стамболийски“, заедно с трамвайния релсов път, и участък от бул. „Мария Луиза“ с трамвайния релсов път. Това са плановете, въпреки че нямаме нов бюджет, тъй като държавата няма приет бюджет, общината също не може да приеме нов. Ще работим със стария бюджет от 2022 година в тези рамки и с осигуреното финансиране за най-ключовите обекти ще продължим през 2023 година“, каза Фандъкова.

Фандъкова поясни, че най-важните обекти за целия град са пробивите на бул. „Тодор Каблешков“ и на бул „Филип Кутев“, както и връзката с бул. „Симеоновско шосе“. 

„Стратегическите обекти, които са наистина важни за целия град, това са пробивите на бул. „Тодоро Каблешков“, пробивите на бул. „Филип Кутев“ и връзката с бул. „Симеоновско шосе“. Всъщност тези два обекта ще осигурят връзката между бул. „България“ до „Симеоновско шосе“ на третия градски ринг, което е наистина един стратегически обект за града. Заедно с връзките за Околовръстния път и Северна скоростна тангента, в северните и западните части на града, като бул. „Рожен“, бул. „Адам Мицкевич“, бул. „Ломско шосе“ – това са булеварди, които правят връзки с Околовръстния път. Това са, заедно с метрото, най-важните задачи за 2023 година“, обясни тя.

Снимка: iStock, илюстративна

Ще бъдат ремонтирани и над десет улици

„През 2023 г. продължаваме работа по три от булевардите от миналата година и по още шест големи ключови булеварда и над десет улици в различни квартали“. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

През тази година ще бъдат ремонтирани важни улици в най-застроените квартали на града като „Манастирски ливади – Запад“, „Манастирски ливади – Изток“, „Горна Баня“, „Витоша ВЕЦ – Симеоново“. Продължават ремонтите и реконструкциите на булеварди с трамваен релсов път като вторият етап на ремонта на бул. „Цар Борис Трети“. Предстои цялостната реконструкция на бул. „Стамболийски“, заедно с трамвайния релсов път, и участък от бул. „Мария Луиза“ също с трамваен релсов път, информира Фандъкова.

Тя подчерта, че Столичната община ще работи с бюджета от 2022 г., който осигурява финансиране за най-ключовите инфраструктурни обекти за града. „Това са пробивът на бул. „Тодор Каблешков“, който се очаква да започне през тази година, както и на ул. „Филип Кутев”. По думите ѝ тези два обекта ще осигурят връзката между бул. „България“ до бул. „Симеоновско шосе“ на третия градски ринг. Ключови са Околовръстният път и Северната скоростна тангента в северните и западните части на града, бул. „Рожен“, ул. „Адам Мицкевич“, бул. „Ломско шосе“ – булеварди, които правят връзките с Околовръстния път и заедно с метрото са най-важните ни задачи за 2023 г.”, каза още столичният кмет. Общо 130 млн. лв. са предвидени за ремонт на инфраструктура през годината, отделно е осигурено финансиране и от заемите, които общината е взела като този за изграждане на 700 хил. квадратни метра тротоари.

По повод ремонта на ул. „Кукуш“ в район „Илинден“ Фандъкова обясни, че работата продължава, тъй като метеорологичните условия позволяват това. Завършен е първият етап от ремонта, предстои през пролетта да се положи износващият пласт асфалт. Ще се работи и по ул. „Йосиф Щросмайер“, съобщи столичният кмет.