Столична община създава програма за ремонт и изграждане на тротоари

ulica-tsar-ivan-shisman

„Създаваме специална програма за ремонт и изграждане на тротоарни настилки във всички 24 района на Столична община. Това ще е една от основните ни задачи в този и следващия строителен сезон”, заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя информира, че по план над 690 хил. кв. м. тротоари ще бъдат ремонтирани. Бюджетът на новата специална програма е 60 млн. евро – за 50 млн. от тях ще се кандидатства за инвестиционен кредит от Европейската инвестиционна банка, а 10 млн. евро е собственото финансиране от бюджета на града.

Тези 60 млн. евро ще бъдат разпредели на всички 24 района по формула, която изчислява площта на тротоарите в района и населението по настоящ адрес.

Фандъкова съобщи, че се планира да бъдат реновирани и тротоарите по най-използваните от гражданите маршрути – тези около детски градини, училища, болници, пазари, различните културни институти и тези до спирки на градския транспорт.

„Докато трае одобрението на заема от банката и Общинския съвет, ще стартираме процедури за избор на изпълнители, а кметовете на райони ще могат да започнат работа по договорите, които имат, както и да сключат нови. Надявам се, че програмата за ремонт на тротоари ще бъде подкрепена от общинските съветници на всички политически сили в Столичния общински съвет”, каза още Фандъкова.