Столична община прие бюджет от 1.5 милиарда лева

stolichen-obstinski-savet
Столичен общински съвет

Общинските съветници приеха окончателно бюджет от милиард и половина лева. „За“ бюджета  на София за 2018 година гласуваха с 42 души, 14 бяха против и 0 въздържали се.   Бюджетът е с 220 млн. лв. повече, отколкото през 2017 г., и това е доказателство за доброто финансово състояние на общината, според кмета Йорданка Фандъкова.

„Преди около месец в края на 2017 г. представихме пред Столичния общински съвет проекта за бюджета през 2018 г. След това се проведе и публично обществено обсъждане. Имаше достатъчно време за предложения и дискусии. Благодаря на всички колеги за това, че работиха активно за навременното изготвяне на проекта за бюджет. Подготви се един добър проект на бюджет“, каза Фандъкова.

elen-gerdjikov-yordanka-fandakova
Елен Герджиков и Йорданка Фандъкова

Според общинският съветник от БСП Иван Таков, това е поредния бюджет, в който липсва цялостна стратегия за развитието на София:  „Общинските съветници бяхме прелъстени и измамени. Единственото достойнство на бюджета, което чух е, че бил рекордно голям. Поставихте и друг рекорд – най-голямото неизпълнение на вашата гордост – на инвестиционната програма”. „210 млн. лв. са неизразходваните средства. 

Иво Божков от Реформаторския блок заяви, че нещата не трябва да се приемат лично. „Вслушайте се във всяка една критика, защото няма безгрешни хора. Бюджетът на София е оценка на начина на управление на града. Моята оценка и на хората, които няма да подкрепят този бюджет е, че София се управлява зле”, каза той.

По темата за замърсяването на въздуха, Симеон Славчев от „Политическа група 5” предложи мерките за въздуха да се отчитат и обсъждат всяка седмица, както и да бъде създадена екополиция, чрез която ще може бързо и лесно да се приложат тези мерки.

yordanka-fandakova
Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова подчерта, че най-големият проект, който ще продължи да се изпълнява, е третият лъч на столичното метро. Други обекти, които ще се случат през тази година, са разширението на бул. „Тодор Каблешков“ от бул. „България“ до ул. „Костенски водопад“, подходите към Северна скоростна тангента на Софийския околовръстен път,обновяването на ул. „Граф Игнатиев“, както и на пространството около храм-паметник „Ал. Невски“, ще продължат инвестициите в образователна спортна и културна инфраструктура.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов обяви, че откакто ГЕРБ управлява в Столична община има модел, в който общинските съветници са притурка и гумен печат на всички решения на цялата администрация.

„Отказвам да става съучастник в тази ваша игра – да се оправдавате с това, че общинският съвет е виновен. Днешният акт е акт, в който ще отпечатаме вашите документи да се харчат парите на софиянци с тези приоритети“, каза още той.

По думите му има една тенденция, „която става вече дразнеща и за хората“ – че общината върви след проблемите. „Когато казваме, че планираме, ясно трябва да си даваме сметка дали вървим пред проблемите или просто вървим след тях. Много често се опитваме да заметем и проблемите под килима“, добави социалистът.

За мръсния въздух той уточни, че 7 години след инвестицията от над 630 млн. лв., има 5 пъти по-мръсен въздух. 

В свое изказване столичният кмет отговори на социалиста, като обяви, че твърдението за по-мръсен въздух не е вярно. Тя цитира и данни от Европейската агенция за околна среда в подкрепа на своето твърдение.