Столичната община изгражда скоростно трасе за споделено движение на автобуси и трамваи

споделено-трасе

Столичната община изгражда първото обособено скоростно трасе за споделено движение на автобуси и трамваи. Това сподели във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

По три столични булеварда автобусите ще започнат да се движат по трамвайните линии, където маршрутите им съвпадат с тези на релсовите превозни средства, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Промяната трябва да стане още това лято и ще обхване булевардите „Константин Величков“, „Възкресение“ и „Мадрид“.

Автобуси с номера 11, 45, 60, 72, 77, 83 и 102 ще ползват трасето на трамваите по линии 3, 11 и 22, които се движат по булевардите „Константин Величков“ и „Възкресение“ в участъка между пазара „Красно село“ и бул. „Сливница“.

Практиката е заимствана от други европейски градове и позволява по-бързо придвижване на градския транспорт. Така закъсненията на автобусите по време на час пик ще бъдат сведени до минимум.

След прилагането на новата схема за движение по двата булеварда, тя ще бъде внедрена и по бул. „Мадрид“. И там автобусите и трамваите ще имат общ участък, по който ще се придвижват.

В края на миналата седмица зам.-кметът на София по транспорта Евгени Крусев уточни, че през юли ще започнат ремонтни дейности по „Константин Величков“ и „Възкресение“, като трамвайните линии по тях ще бъдат отделени от пътните платна с ограничители, като ще бъдат изградени и перони по спирките.  Автобусите в София ще започнат да се движат по трамвайните линии с обособено трасе, по булевардите и улиците, където маршрутите им съвпадат. 

Промяната ще бъде възможна и по други булеварди, като един от тях е „Черни връх“, но те ще бъдат обособявани от догодина. „Това ще са първите скоростни трасета за автобуси“, посочи Крусев, като практиката е заимствана от други европейски градове и позволява по-бързо придвижване на градския транспорт.