Столична община заема 53 места за паркиране (служебен абонамент) на площад „Ал. Невски“

inya-zona-alexander-nevsky

Наши читатели се обърнаха към нас да проверим, защо 3/4 от паркоместата на площад „Александър Невски е „СЛУЖЕБЕН АБОНАМЕНТ“ и къде да паркират живущите в района?

Направихме малка разходка и освен „депутатския паркинг“ (въпреки че пленарната зала вече е в бившия партиен дом) , който заема цялата югозападна част от площада, Столична община ползва 53 места за паркиране обозначени със служебен абонамент в северната част на храма. Към тях можем да добавим и още 13 места (отново служебен абонамент) на ул. „Московска“ пред сградата на кметството.

Служители на Център за градска мобилност ни обясниха, че местата на „Московска“ се пазели за кмета и заместник-кметовете, а другите 53 места са за автомобили, които разполагат със синя карта, която шофьорите поставят на предното стъкло при паркиране.

Автомобили със „сини карти“ видяхме и на места, които не са „служебен абонамент“ и отново попитахме служители на ЦГМ, дали въпросните коли са заплатили за паркиране. Отговорът беше: „Да бе, нали ще ни скъсат задниците ако им поставим скоба“.

От години в София се говори за недостатъчно паркоместа и липса на паркинги. В същото време, актуална тема е и замърсяването на въздуха, за което винаги са обвинявани автомобилите, отклонявайки вниманието от горенето в „едни други квартали“.

След като живущите заплатили годишен винетен стикер не могат да намерят места за паркирена в района, а и се пропагандира ползването на градски транспорт ако имаме работа в центъра, защо се осигуряват места за паркиране на общински служители, плаща ли общината по 650 лв. – месечна тарифа за служебен абонамент в синя зона (42 900 лв месечно за всичките 66 места) и колко губи Център за градска мобилност от пропуснати ползи от платеното паркиране.

Отделно от служебния абонамент, автомобилите със „сини карти“ паркират навсякъде, където могат между паркоместата.