Столична община ще се грижи за античния комплекс „Сердика“

kompleks-antichna-serdica
Стъкленият купол на "Антична Сердика"

Министерският съвет предостави на Столична община стопанисването в следващите 10 години на античния културно-комуникационен комплекс „ Сердика “. Решението създава условия за реставрация, експониране, управление и поддържане на обекта и развитие на културния туризъм. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на научни, културни, образователни и туристически дейности, ще се извършват в съответствие със Закона за културното наследство от археологически или специализиран исторически музей в София.

Античният комплекс беше възстановен с пари от европейските фондове. Той е изключителна държавна собственост и дейностите по реконструкцията и поддържката му се управляваха досега от Министерството на културата. 

vezdi-rashidov-boyko-borissov-lilyana-pavlova
Вежди Рашидов, Бойко Борисов и Лиляна Павлова на откриването на комплекса

След като  подземния комплекс „Антична Сердика“ бе официално открит от Министър-председателят Бойко Борисов и тогавашния министър на културата Вежди Рашидов през април 2016 година, голяма част от него остана заключена и все още е недостъпна за столичани и гости на столицата. При всеки по силен дъжд, част от колоните подгизват от стеклата се вода, а и сега част от прозрачния купол е напукан. 

rashidov-i-boyko-borissov
Бившият министър на културата, Вежди Рашидов, показва новооткрития комплекс на Бойко Борисов