Столична община обяви нова процедура за обновяване на площад „Св. Александър Невски“

shishman-street

Столична община обяви нова процедура за обновяване на площад „Св. Александър Невски“ и ремонта на ул. „Цар Шишман“ и ул. „6 септември“. Общата стойност на проекта е 19.5 млн. лв без ДДС, като средствата са по европейската програма „Региони в растеж“. Най-вероятно ремонтите ще започнат през пролетта на 2022 г., съобщава „Капитал“.

Предвижда се паркингът около площад „Александър Невски“ да се запази, а паветата да бъдат пренаредени, вместо да бъдат заменени с плочи от сив гранит. Единствената по-забележима промяна по реновирането на площада ще е обособяването на пешеходна зона до ул. „Г. С. Раковски“.

Въпреки големия поток от хора ул. „Цар Шишман“ няма да е пешеходна, но ще бъдат намалени паркоместата. Предвижда се още тротоарите да бъдат приравнени към пътното платно. Проектът към поръчката предвижда и поставянето на кашпи и декинги на мястото на някои от паркоместата, като преди няколко месеца кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че това няма да се случи, докато няма консенсус между живущите и бизнеса. Ще се засаждат и дървета в уширението на тротоара пред 133 училище „А. С. Пушкин“, пише в документацията към проекта. Предвидени са и 4 броя подземни контейнери за боклук, като тези на ул. „Солунска“, които обаче и досега не работят.