Столична община: Най-голямото замърсяване на въздуха се дължи на продуктите на битовото горене

красна-поляна

„Според последното изследване на Националния институт по метрология и хидрология, най-голямото замърсяване – около 60% се дължи на продуктите на битовото горене. Затова и там са насочени усилията по двата проекта на Столична община за подмяна на печките на твърдо гориво на 55 000 домакинства, които се отопляват с дърва и въглища в зимния сезон“, заяви пред БНТ Лорина Радева, председател на комисията по околна среда в Столичната община.

Над 500 филтри са поставени на комините – те касаят онези домакинства, които няма да имат техническата възможност или не съответстват на програмата за смяна на техните печки.

Към момента около 6000 домакинства са заявили желание да се присъединят към програмите на общината. Основното изискване за това е хората да са собственици на жилищата, в които живеят, и да заявят своето желание в която и да е районна администрация.

В Столичния общински съвет предстои да се обсъди и мярката „Зелен билет“ – тъй като в момента изискванията са две от станциите за измерване на качеството на въздуха да показват 200 микрограма за денонощие. Целта е да се намали на 150 микрограма.

Започнахме деня с една доста смущаваща картина на нива, 2-3 пъти надвишаващи среднодневната норма от 50 микрограма. Анализът на вчерашния ден показа превишения от 150 микрограма само на станцията в „Надежда“ и значително по-близки стойности на останалите станции.

Лорита Радева каза, че според правилата няма „зелен билет“, тъй като той може да бъде въведен, ако показанията на поне 2 от станциите в София са за нива на фини прахови частици над 200 микрограма.

11% е замърсяването от транспорта, според данните на Националния институт по метрология и хидрология.

С 24% се увеличава обхватът на улиците в столицата, които ще се мият. 96 000 декара от града ще се мие с увеличаване на обхвата, допълни Лорита Радева.