Столична община иска да вземе „Герена“ от държавата

kozirka-na-gerena

Столичната община иска да придобие комплекс „Герена“ и стадион „Георги Аспарухов“, който се ползва от футболния клуб „Левски“. Местната власт иска да стане собственик и на стадионите „Юнак“ в Борисовата градина и “Септември“ в „Красно село“. В моента съоръжениета са държавни.

Целта е местната власт да инвестира в съоръженията. Комплекс „Герена“ на документи се управлява от областната управа на София, а останалите два стадиона от дружества, чиито принципал е Министерството на младежта и спорта.

Министерският съвет да прехвърли безвъзмездно на Столичната общинасобствеността върху стадионите „Юнак“ и“Септември“. Искането е от кмета Васил Терзиев и председателите на комисиите за икономика и собственост Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС и на младежта и спорта – Димитър Шалъфов от „Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София“.

Техният доклад бе включен днес като допълнителна точка за гласуване на утрешната сесия на Столичния общински съвет (СОС), която е в четвъртък, 25 април. В него е и искането за прехвърляне на собствеността и на стадион „Георги Аспарухов“ в район „Подуяне“.

„Към настоящия момент обектите не се управляват пълноценно и не отговарят на съвременните изисквания за такъв тип спортни съоръжения“, се посочва в мотивите за исканото прехвърляне към общината. Ако това стане, те може да бъдат включени в програмата на Столичната община за развитие на спортната инфраструктура и дейности, се обещава в доклада.

Ако бъде одобрен докладът от СОС, кметът Терзиев ще поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството и от областния управител на София да предложат в Министерския съвет да издаде решение за безвъзмездно прехвърляне на собствеността на трите спортни съоръжения на общината.