Столична община и МРРБ ще работят заедно за успешното завършване на проектите за ремонт на централна градска част

ostanete-si-vkushti-sofia

Кметът на София Йорданка Фандъкова и служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков проведоха работна среща, на която обсъдиха изпълнението на проектите за обновяване на зоните около катедралата Ал. Невски, пл. „Народно събрание“, ул. „Шишман“ и ул. „6 септември“. Те се договориха екипите на общината и министерството да работят съвместно за успешното приключване на двата европейски проекта.

„До края на седмицата Столична община ще внесе документите за удължаване с 6 месеца на срока по оперативна програма „Региони в растеж“ на проекта за обновяване на централната градска част“. Това заяви кметът Фандъкова по време на срещата с министър Шишков. До 11 ноември Столична община ще предостави както документацията, така и отговори по всички поставени въпроси по назначената проверка от МРРБ.  Министър Шишков заяви, че неговото желание е да съдейства за успешното изпълнение на европейския проект до септември 2023 г.

Кметът Фандъкова заяви, че в най-кратки срокове Столична община ще внесе всички документи за верификация на средства по извършените до момента ремонтни дейности по ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Солунска“. Заради прекратяването на договорите с предишния изпълнител Столична община беше спряла процеса по разплащане. Кметът на София информира министър Шишков и за напредъка по проекта за рехабилитацията на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“, който също се изпълнява с европейски средства. Предстои внасянето да строителната документация за приемането на първия етап от трасето от държавна приемателна комисия. „Изпълнителят се забави с първия етап, за което ще бъде санкциониран. Преди дни те заявиха готовност да продължат работата по втория етап към „Княжево“ при осигурената от министерството индексация от 15%, обясни Фандъкова.

 „Изграждането на Национална детска болница е изключително важна задача, както за децата на София, така и за цяла България. Разговарях с кмета на район „Овча купел“ и организирах в максимално кратки срокове внасянето на доклад, с който да предоставим на държавата общинския терен, който попада в обхвата на избраните от министерствата на здравеопазването и регионалното развитие терени на детската болница. По мое настояване предоставянето на терена за болницата ще бъде разгледано от общинските съветници на заседанието им в четвъртък, 10 ноември“, заяви Йорданка Фандъкова. 

Министър Шишков заяви, че в неговите приоритети е и старта на процедурите по изграждане на Софийския околовръстен път от бул. „България“ до връзката с магистрала „Струма“ при „Люлин“. Изграждането на участъка ще обезпечи допълнително транспортния достъп до терена за Национална детска болница в район „Овча купел“.  Софийският околовръстен път се изгражда от Агенция пътна инфраструктура, като ангажимента на Столична община е градоустройственото и проектно обезпечаване на трасето. През следващата седмица министър Шишков и главният архитект Столична община арх. Здравков ще направят преглед на изготвените до момента проекти.