Столичани негодуват срещу новия квартал „Младост 5“

Снимка: Google maps

След като стана ясно, че се обмисля нов квартал да бъде изграден на на входа на столицата се оказва че столичани не са доволни от тези планове. Кварталът ще е близо до сегашния квартал „Младост“ и затова граждани вече го кръстиха „Младост 5“.

Зад метростанция „Младост 3“ се очаква да бъде издигнат новият жилищен квартал – „Младост 5“. Той ще се простира до метростанция „Интер експо център“. С това разширение се очаква „Младост“ да се превърне в най-големия жилищен комплекс в столицата. Сега в района живеят на 110 000 души, които срещат редица проблеми с трафика в пиковите часове, а паркирането не е за хора със слаби нерви, съобщи bgonair.

Жители на кв. „Младост“ се оплакват, че всяка сутрин в час пик им отнема 20 минути, за да излязат от жилищния комплекс. А булевард „Александър Малинов“ по това време се превръща в кошмар. Участва във всички протести против застрояването на квартала. Не му допада и идеята за изграждане на Младост 5.

„Това е нещо, което е по-добре да не се случва изобщо, или ако се случва – да бъде в много много ограничени размери, тъй като застрояването на този квартал ще затрудни трафика в „Младост“ още повече“, коментират жители.

Йорданка Фандъкова предвижда изграждането на булевард „Копенхаген“ да започне през следващото лято.

„За „Младост“ най-важният стратегически обект за момента това е бул. „Копенхаген“, там също сме напреднали с подготовката, най-бавното и трудно, което не се вижда от гражданите, това са отчуждителните процедури и процедурите по проектиране и одобрение на проектите, но там сме на финала“, заяви Йорданка Фандъкова.

Жителите на „Младост“ се надяват да бъде изготвен нов общоустройствен план, който да регулира застрояването на района. Към момента не подготвят нови протести, но исканията им към Столичната община остават същите, да спре строителството.