Конюшните на Фердинанд могат да бъдат обявени за паметник на културата

carskite-koniusni-sofia
Царските конюшни

Ще настояваме Царските конюшни да получат юридическо признание за своя статут.
Това каза зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов на пресконференция за представяне на предложенията на Столична община за даване на статут на културна ценност на важни обекти и връщането на статут за обекти, на които той е бил отнет.

„Изключително важно е обектът да бъде защитен. Очакваме в кратки срокове да имаме развитие“, каза Чобанов и допълни, че Царските конюшни се намират в идеалния център на София и са много запазени. „Малко хора знаят, че цялото съдържание на Царските конюшни е в Музея за история на София и го съхраняваме“.

Направили сме всичко възможно да се съхрани „Къщата с кулата“ в кв. „Лозенец“. Може би не е най-великата къща в София, но формира историческия пейзаж в квартала разказа зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов.

„Още през 2015 година сме поискали Министерството на културата да преразгледа снемането на статута на съборената „Къщата с кулата“ в Лозенец и сме изразили конкретни мотиви, че статутът трябва да бъде върнат“. „Щом хората са я припознали като знакова, значи е важна за тях. Щом е такава администрацията трябва да я пази „, обясни  Чобанов. „Убедени сме, че мотивите за свалянето не са достатъчно сериозни“.

Главният архитект Здравко Здравков допълни, че Къщата с кулата в Лозенец не е била под защита на недвижимо културно наследство.
По разпореждане на Йорданка Фандъкова протестирахме издаденото разрешение за строеж, минахме през трите фази на проверка от Прокуратурата“.
Министърът на културата Боил Банов посочи: „Институтът е отказал да върне статута с оглед на намеси вътре и вън от сградата от гледна точка на целия квартал и улица.
До къщата са построени нови 5-етажни блокове“. „Има нова бетонна стълба, която няма нищо общо с къщата. Има много ред други намеси“, обясни той. „Двойната къща“ на бул. „Васил Левски“ ще бъде възстановена цялостно, с необходимите материали по проект, който е одобрен преди няколко години.  „Това са едни бижута, особено когато се възстановят качествено и сериозно“, изтъкна Боил Банов.
„По всички предложения на кмета на Столична община сме завели преписки и действаме. Няколко ключови обекта са, които в последните години са със свален статут“, каза още министърът.
 

Понеже знаем, че се подготвя проектозакон за изменение и допълнение на Закона за културното наследство, че администрацията на министерството работи усилено, ще бъдем активни чрез народни представители от София, обясни Тодор Чобанов.
Ще внесем наши предложения директно в Народното събрание в различна насока. 
„Без дигитализация, прозрачност, контрол информираност в обществото не може да има. Факт е, че дигитализацията е в процес на случване, създадени са екипи, които работят“. „Без пълна информация за тези 1400 обекта в достъпна дигитална интернет среда реално и добро опазване на наследството не можем да имаме“.

Презентацията на арх. Здравко Здравков  може да видите тук