Стартира първата в София система за споделено ползване на електровелосипед

електровелосипеди

Цената за наем на велосипед ще бъде 10 лева за половин ден и 15 за цял ден

Първата сиситема за споделено ползване на електрически велосипеди в София вече е факт. От понеделник до 30 октомври всеки, който пожелае ще има възможността да се изкачи от Националния исторически музей до Златните мостове. Цената за наем на електровелосипед ще бъде 10 лева за половин ден и 15 за цял ден. Засега проектът се тества, като амбициите на организаторите са догодина велосипедите и маршрутите да се увеличат. Столичният кмет Йорданка Фандъкова определи проекта като една от стъпките в борбата с мръсния въздух като едновременно с това се стимулира и здравословният начин на живот. 

Инициативата се организира от “Зелена София” и мрежата за устойчив бизнес – Клийнтех България, по проект, финансиран от Climate-KIC и включва широк кръг от партньори. Решението и изпълнението на системата идва от стартиращата компания ElJoy Bikes, която е и част от Акселераторската програма на Клийнтех България и Climate-KIC.
Цел на проекта е да стимулира промяна в нагласите на българите към преминаване към екологични и здравословни методи на придвижване, намаляване трафика на коли към Витоша, както и тестване на нуждите и отношението на потребителите към самата система.
Ползвателите на услугата ще имат възможността да се посветят на един нов тип изживяване в планината и да се любуват на природата, докато спортуват с удоволствие. Услугата е за всеки, който има желание да опита и може да кара колело.
Резервирацията на електрическите велосипеди ще става през специално предназначена апликация.
Визията на партньорите зад проекта е да разширяват системата с повече локации за достъп до планината, както и на други места в София и в други градове с възможност за веловръзка между самите тях.
 
Проектът се реализира и с подкрепата на:
– Столична Община 
– “Зелена София” към Асоциация за развитие на София
– ElDrive, които осигуряват електрическото захранване, станция за зареждане на електромобили и SPARK зона; 
– Лидл България, които преди седмица пуснаха “Зелената линия” за достъп до Витоша, предоставят информационен павилион;
– Национален исторически музей, които предоставят достъп до експозициите на промоционални цени за ползвателите на електрическите колела
– Природен парк “Витоша”, които предоставят информация за събитията на територията на парка през този сезон и популяризират достъпа до планината без коли