Стартира Euronews Bulgaria – най-новият член на водещият европейски новинарски канал

euronews-bulgaria

Euronews Bulgaria е новинарски канал, насочен към българска аудитория, който стартира днес 5 май 2022 г. Каналът е филиал на водещия европейски новинарски канал Euronews, който ще отразява местни, регионални и международни новини по телевизията и дигиталните платформи на български език.
 
Стартирането на Euronews Bulgaria е важно събитие за развитието на Euronews, който от 2018 година създава пет филиални проекта.
 
Проектът Euronews Bulgaria се реализира благодарение на партньорство, подписано през април 2021 г., между Euronews и телевизия „Европа“. Euronews Bulgaria е четвъртият филиал, който ще последва Euronews Albania, Euronews Georgia и Euronews Serbia. В края на този месец ще стартира и Euronews Romania.
 
Новият канал разполага със свои собствени екипи от кореспонденти не само в цяла България, а и в Брюксел. Euronews Bulgaria приема основните ценности на независимост, безпристрастност и плурализъм, които са в основата на редакционното съдържание на Euronews. Ценностите и идентичността на Euronews ще дадат на Euronews Bulgaria уникална позиция на българския пазар.
 
Euronews Bulgaria разполага с цялото съдържание на Euronews, което е включено в редовните му новинарски бюлетини, заедно с оригиналното съдържание, създадено от местните екипи. В замяна на това, Euronews ще разчита на опита на журналистите от Euronews Bulgaria.  
 
За да гарантира независимостта на новия канал, Euronews въведе различни механизми, които се оказаха ефективни в развитието на партньорската си мрежа. Те включват създаване на редакционен съвет, контролиран от Euronews и назначаване на Главен редактор, избран от  Euronews. Главният редактор на Euronews Bulgaria е служител на Euronews.
 
Euronews Bulgaria ще излъчва денонощно, седем дни в седмицата, предлагайки новинарски бюлетини на всеки половин час и ще бъде достъпен за всички основни оператори в България: А1, Vivacom, Булсатком. Като пример за европейското си позициониране, каналът разполага с екипи в Страсбург и Брюксел, за да следи работата на европейските лидер. Екипът на Euronews Bulgaria е подготвил ексклузивни интервюта с влиятелни личности от цял свят.

Euronews е водещата международна медия в Европа. Неговата мисия е да даде възможност на хората да формират собствено мнение, като предлага разнообразие от гледни точки: Euronews е
От стартирането си през 1993 г. в Лион (Франция), Euronews предоставя безпристрастни новини за публиката си по целия свят, достъпни в над 440 милиона домове в 160 държави, включително 68% от домовете в Европейския съюз + Обединеното кралство. Достига до над 145 милиона души всеки месец, независимо дали става дума за телевизия или цифрови платформи.

400 журналисти от повече от 30 различни националности работят в 12-те езикови издания на Euronews, отразявайки европейски и световни новини 24/7 на арабски, английски, френски, немски, гръцки, унгарски, италиански, персийски, португалски, руски, испански и турски. От 2018 г. Euronews стартира пет брандирани партньорски проекта: Euronews Албания, Euronews Грузия, Euronews Сърбия, Euronews Румъния и Euronews България.

През 2016 г. групата Euronews стартира своя сестрински канал – Africanews, първият панафрикански многоезичен и независим информационен канал.