Спряха проект на Даниел Боримиров за строеж на спортен комплекс в Бояна

igriste-v-boyana
Снимка: Йорданка Фандъкова/ Фейбук

Проектът за строеж на спортен комплекс в Бояна на бившия футболист на Левски Даниел Боримиров беше спрян от Столична община. Ето какво написа Йорданка Фандъкова в социалните мрежи:

Игрището в кв. „Бояна“ остава в сегашния си вид – с естествена трева и напълно свободен достъп за всички боянчани и софиянци. Днес се срещнах с част от гражданите, които протестираха срещу проекта за изграждане на футболни игрища с изкуствена трева, кортове за тенис, съблекални, бистро и детска площадка на бившия футболист от националния ни отбор Даниел Боримиров. През седмицата се срещнах и с г-н Боримиров, който отговорно и с разбиране се съгласи да не реализира проекта на игрището в „Бояна“.

Договорът за наем на терена за срок от 10 години и изграждането на спортните обекти беше сключен по решение на Столичния общински съвет, прието с пълно единодушие от всички политически сили през 2019 г.

Пропуск е, че проектът не е бил представен от районната администрация на гражданите от квартала, за да се чуят навреме аргументите на местната общност, с които съм съгласна, както и да не подвеждаме инвеститори.

В София има много места, които се нуждаят от нови възможности за спорт, така че моят ангажимент към г-н Боримиров е той да реализира проекта си на друго подходящо място в града ни.

Благодаря и на хората от „Бояна“, с част от които днес се видяхме, а с други общувахме през социалната мрежа за конструктивния диалог, както и желанието им да участват в поддръжката на игрището.

Миналата седмица жители на софийския квартал „Бояна“ излязоха на протест. Те се обявиха срещу плановете на мястото на местния стадион да бъде изграден спортен комплекс. Инвестиционното намерение е на бившия футболен национал Даниел Боримиров.

Площта на стадиона в „Бояна” е 9 декара и ежедневно се използва от жителите в квартала за разходки и игри. За да го запазят такъв, какъвто го познават, хората от „Бояна” излязоха тази вечер на протест. Дотук се стигна, след като Общината решава да отдаде теренът под наем и така той попада в ръцете на спортен клуб „Витоша 2015“, представляван от Даниел Боримиров. Намерението на бившия футболен национал е на мястото да се изградят няколко малки стадиона, тенис кортове и кафене.

Решил е да строи комплекса, след като преди 3 години видял в сайта на Столична община, че теренът се отдава под наем. „Видях го това нещо, кандидатствах за този проект, за да го спечеля и всичко при мен е изрядно“, допълни Боримиров.

 „Хората, които са имали нещо против, би трябвало веднага да подадат молба или възражение“, отбеляза още той.

Живеещи в „Бояна“ направили подписка срещу намерението за строеж и поискаха среща с кмета на София.