Днес софийското метро отбелязва 24 г. от пускането в експлоатация

metrostancia-krasno-selo

Днес софийското метро отбелязва 24 г. от пускането в експлоатация на първия си участък от 5 станции.

На 28 януари през 1998 г. потегля тържествено първото влакче на столичната подземната железница по трасе с дължина 6,4 км и 5 станции – „Сливница“, „Люлин“, „Западен парк“, „Вардар“ и „Константин Величков“!
По този повод споделяме с вас кратка ретроспекция на началото.
Строителството на първите 5 станции започва през далечната 1979 г. През август тогавашният кмет Петър Междуречки прави първата копка на станция „Вардар”. Месец след това стартира строителството и на „Люлин”, следват „Западен парк” и „Сливница” през 1980 и 1983 г. Последна с първа копка е „Константин Величков” през 1985 г. Изграждането на 5-те спирки ветеранки отнема цели 19 години.


Паметната дата 28 януари 1998 г. се превръща в еуфоричен празник на града. На откриването на 5-те станции при „Константин Величков” се стичат хиляди столичани от всички краища на града. След като прерязват лентата представителите на властта и гостите извършват историческото първо пътуване с подземно влакче от „Западен парк” до „К. Величков”.

След това идва часът на софиянци и пускат чакащите от часове да се возят безплатно. През 1999 г. към първите 5 станции се присъединява „Опълченска”, а през 2000 г. и 2003 г. „Сердика” и „Обеля”. Така Западният радиус на Линия 1 е изграден за 24 г. от започването на строителството му.