От другата седмица спират трамваите по Графа

площад-славейков
Проект за площад "Славейков" Снимка: А.Д.А. ООД

Започват летните ремонти по булеварди и улици в София, реконструкцията на ул. „Граф Игнатиев“ стартира след седмица – на 8 май.

Проектът предвижда подмяна на канализацията, настилките и трамвайните релси по “ Графа „, ремонт на площадите „Славейков“, „Гарибалди“ и на градината пред църквата „Св. Седмочисленици“, както и на част от „Солунска“, „Шишман“ и Шести септември“. Ремонтите ще започнат от ул. „Алабин“ и ще се извършват поетапно. Първият е до площад Гарибалди, вотрият продължава до Попа, а третият – до бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“.

Целта е трамвайните релси да станат безшумни, а платното и тротоарите да се изравнят в споделено пространство.

Пазарът за книги на пл. „Славейков“ ще се завърне след реконструкцията в нови павилиони. Пазарът за зеленчуци ще се премести срещу градинката при църквата „Св. Седмочисленици“ и ще работи в определен ден.

Трамваите в района спират за времето на ремонта, който по план трябва да продължи 300 дни, най-вероятно и догодина. Временен автобус ТМ10 ще се движи от Зоопарка през хотел Хемус, по Канала и Алабин до бул. Христо Ботев, Стамболийски до Света неделя и Орлов мост и обратно по маршрута.

Ремонти на 20 големи улици и булеварди ще има в столицата това лято. Други предвидени ремонтни дейности на релсов път са ул. “Каменоделска”, бул. “Цар Борис III”, както и отсечката по трамвайната линия по бул. „България“, която беше спряна заради строителството на метрото. През този строителен сезон е предвиден ремонт на подлеза на бул. „България“, както и за участъка от бул. „Ив. Ев. Гешов“ до бул. „Гоце Делчев“.

Строителствата през лятото ще продължат и с работа по обекти от миналата година като разширението на бул. „Тодор Каблешков“ и бул. „Монтевидео“. Преасфалтирани ще бъдат бул. „Христофор Колумб“, Източната тангента и бул. „Васил Левски“ в отсечката между СУ и бул. „Патриарх Евтимий“. Само до няколко седмици предстои да стартира и работата по ул. „Филип Кутев“, като първоначално там ще работи Софийска вода, след което ще се извърши разширение и преасфалтиране на участъка.

Предвиждат се още ремонти на малките квартални улички. Кои точни участъци ще бъдат реконструирани ще решават районните кметове. Всички ремонтни дейности е предвидено да приключат до началото на учебната година.

За тази година е предвидена и специална програма за ремонт на тротоарите в цяла София, смяната на настилките ще продължи две години. Бюджетът е 10 млн. лева.