Специална кола с камери глобява в синя и зелена зона

centralna-gradska-mreza

Следят дистанционно дали сме платили за синя и зелена зона

От днес Центърът за градска мобилност (ЦГМ) пуска специално оборудвана кола, която от разстояние ще засича дали паркираните автомобили са заплатили престоя си в синята и зeлената зона в София, съобщава bTV. 

Компютър в колата показва дали и как е платено паркирането. Ако компютърът отчита неплатено паркиране, служителите на ЦГМ ще проверяват и допълнително автомобила.

ИЗПРАЩАТ SMS-и ПРИ ВДИГНАТ С ПАЯК АВТОМОБИЛ

Тодор Павлов, контрольор в „Автомобилен транспорт“, обясни: „Системата има две камери за наблюдение. Това е експериментален автомобил. Чисто нов е“.   „Има автомобили с винетен стикер. Други, които не са платили, излизат автоматично. Тогава ще трябва да слезем и да проверим автомобила за друг вид плащане – талон или от паркомат. Ако няма плащане, му слагаме скоба“, посочи той.

При липса на плащане се поставя скоба, чието премахване струва 30 лв. и допълнително за всеки час престой според зоната.

По думите на Румяна Милова, директор на „Център за градска мобилност“, освен този автомобил, се предлага една нова услуга на водачите, които ползват услугата „Паркирай и пътувай“. „Това са граждани, които живеят в зоните за почасово платено паркиране и заявяват възможност да ползват тази услуга. Те получават винетен стикер, който може да бъде валиден максимално за две години“, посочи тя.   Сега те ще бъдат уведомявани с SMS, че абонаментът им за зоната изтича.