Спазват ли се мерките на Женския пазар?

targovci-na-zenskia-pazar

Полиция и Столична община започнаха проверки за спазване на противоепидемичните мерки по пазарите в София.

Малко преди проверката, повечето от търговците бяха без маски, а доста от клиентите не спазваха маршрута за влизане и излизане от пазара, като предизвикваха струпване и неспазване на дистанция.

В момента в който се чу че ще има проверка, от сергия на сергия се започнаха подвиквания, че идва полиция и трябва да се поставят маски на лицата. Минута по-късно, продавачите бяха с маски, а имаше и такива които въобще нямаха налични и зарязаха сергиите със стоката.

По време на проверката от зам.-кметът Дончо Барбалов придружен от служител на Общинска полиция, нередности не бяха открити и минути след тяхното оттегляне продавачите отново свалиха маските.

Зам.-кметът по финанси в Столичната община Дончо Барбалов обясни, че ще се проверява дали се спазва заповедта за организация на дейността на пазарите, както и дали на закрито се носят предпазни средства и се спазват необходимите отстояния. Ще се следи също дали има подходи по пазарите и дали има дезинфектанти.

Барбалов обясни, че при нарушение ще бъдат налагани глоби, които по негови думи не са никак малко и ще се налагат безкомпромисно.

Проверяващи има от Дирекция „Икономика на търговската дейност“, „Общинска полиция“ и „Столичен инспекторат“.

Зам.кметът увери, че засега не се обмисля затварянето на пазарите. Той обясни, че проверката е била изненадваща и никой не е бил предупреден.

Изпълнителният директор на пазари „Възраждане“, който стопанисва „Женския пазар“ – Драгомир Димитров, заяви, че всички правила стриктно се спазват.

Пазарът трябва да има един вход и един изход и ние сме се съобразили с това. Осигурили сме еднопосочно движение, дистанция между хората, осигурили сме дезинфектанти, обясни той.

Проверката не установи нарушители. Барбалов обаче настоя да се правят по-задълбочени инспекции на затворените обекти. По негови думи, ако сега не са открити нарушители, то не означава, че такива няма.