Спаси София ще спасява Халите с протест

centralni-hali

Спаси София организират протест за спасяване на автентичния вид на емблематичните Централни хали. Според организаторите целта е да се направи жива верига около сградата и да се покаже общественото несъгласие с намерението за превръщането ѝ в голям и безличен супермаркет.

„Каним всички софиянци на протест тази сряда от 18:30 ч. пред Халите, за да заявим категорично, че не искаме Халите да бъдат изцяло променени както по отношение на интериора, така и що се касае до функциите на закрит пазар“, заявява Борис Бонев, независим общински съветник, цитиран от „Спаси София“.

Според активистите желанието в сградата да бъде изграден супермаркет е вредно по няколко причини. Първо, вътрешността на сградата ще претърпи сериозни промени – ще бъде изграден нов ескалатор, а вторият етаж ще бъде премахнат. Два от общо четирите входа за посетители се предвижда да бъдат закрити, с което ще се наруши комуникацията на сградата с околното пространство. „Изцяло се променя и функцията на сградата – от закрит пазар с множество малки търговци Халите ще се превърнат в поредния безличен супермаркет. Това е лоша новина за северните части на центъра, които и без друго сериозно изостават от южните и имат нужда от смислени инвестиции, които да привличат и задържат хората в района”, се казва в изявлението.

От Спаси София допълват, че даже и външността на сградата да бъде запазена (за което няма гаранции – свидетели сме на редица катастрофални ремонти, формално „съгласувани“ с НИНКН) промяната на предназначението на Халите ще доведе до редица негативни тенденции както за тях, така и за заобикалящия ги квартал.

„Смятаме, че Централните хали могат да бъдат много повече от обикновен супермаркет, каквито вече има няколко в непосредствена близост. В полза на икономическото и туристическо развитие на квартала и цяла София ще бъде да се запази функцията на сградата като място с множество малки търговци, занаятчии и заведения, фокусирани върху локалната икономика, които предлагат интересни и разнообразни стоки и услуги. Сградата е уникална даденост и тя трябва да бъде мотор за развитие в сърцето на града”, убеден е Борис Бонев.

„За нас е неприемливо инвеститорът тихомълком и без обществено обсъждане и публично представяне на проекта да се опитва да прокара такава промяна. Сградата е частна, но е паметник на културата от национално значение и затова собственикът ѝ има дълг пред обществото да я запази и реставрира, а не да я превръща в безличен обект” – пишат от Спаси София.

Протестът и живата верига имат няколко искания, отправени към различните власти. От Спаси София апелират Министерството на културата да не съгласува подобен проект преди да бъде направен функционален и пространствен анализ за отражението върху сградата и района, а архитектурният план да бъде подложен на обществено обсъждане.

„Софиянци имаме право да изкажем мнението си за това какво ще се случва в една от най-знаковите сгради в центъра на София” – категоричен е общинският съветник. Той настоява Столичната община да спре да бездейства и да заяви категорична позиция в защита на Халите. „Апелирам за разум и диалогичност и от страна на самия инвеститор”, завършва Бонев.