Столичният общински съвет предоставя за 10 години на футболен клуб „ЦСКА 1948“ стадиона в кв. „Требич“

stadion-trebich

Спортната комисия към Столичния общински съвет одобри предложение на председателя ѝ Татяна Георгиева и кмета на район „Надежда“ Димитър Димов за предоставяне за безвъзмездно ползване на спортен терен – открит обект за спортни дейности в кв. „Требич“, съобщиха от пресцентъра на Съвета.

Предвижда се цялостно модернизиране на стадиона с площ от 47 дка в публично-частно партньорство между „ЦСКА 1948″ ЕАД и Столичната община. Инвестициите от страна на Футболен клуб „ЦСКА 1948″ ЕАД ще са в размер на 2 600 000 лв. Срокът за безвъзмездно предоставяне на спортния обект в полза на ФК „ЦСКА 1948“ ЕАД е 10 години, като същият не може да бъде използван за други дейности или преотдаван на трети лица.

Проектът включва изграждане на 3 спортни игрища за футбол – две от тях ще са озеленени с естествена трева и са с размери 72 м./110 м. (обща площ 15 840 кв. м.),  и едно игрище с изкуствена трева с размер 72 м./110 м. (с площ 7 920 кв.м.), мобилни трибуни със 72 седящи места, две нови съблекални и  осветление. Инвеститорът ще изгради спортните игрища с най-висок клас естествена тревна настилка от специално селектирани сортове трева и доставени от сертифицирани от FIFA производители. Предвижда се изграждане на автоматизирана поливна система, с минимален разход на вода и електроенергия, както и отводнителна (дренажна) инсталация.  Инвеститорът ще облагороди и озелени тревната площ и около спортното съоръжение, съгласно предложението в доклада.

Местната общественост в кв. „Требич“ ще има свободен достъп до спортния обект по 24 часа седмично по предварително изготвен график. Инвеститорът се ангажира да подпомага местния клуб със спортна екипировка, ежемесечни консултации на детско-юношеската школа, както и да бъде домакин на бъдещи спортни празници, състезания и турнири в кв. „Требич“.

Близо половин милион лева са отпуснати през миналата година за спортни площадки и съоръжения в София. Най-голяма част от средствата са насочени за ремонт на спортни площадки, фитнес съоръжения и тенис със свободен достъп – 302 800 лева, с които е подобрена спортната инфраструктура в различни райони на София – „Красна поляна“, „Подуяне“, „Студентски“, „Надежда“, „Слатина“, „Връбница“, „Младост“ и „Оборище“. Общо 110 900 лева са заделени за спортни съоръжения със свободен достъп в паркова среда и междублокови пространства, които са разходвани по проекти в район „Панчарево“ и „Връбница“.