„Софийски имоти“ получава правото за ползване на Минерална баня в Банкя

mineralna-banya-bankya

Минерална баня в Банкя да бъде стопанисвана за не повече от три години от общинското дружество „Софийски имоти“. Това беше гласувано на заседание на Столичния общински съвет днес.

 Предложението е на съветници от ГЕРБ (СДС). В доклад за учредяване на право на ползване на „Софийски имоти“ ЕАД върху балнеолечебница на два етажа и тавански избени помещения и даване на разрешение за разходване на собствени средства те посочват, че до решението да предложат управлението на „Софийски имоти“ се е стигнало, след като никой не е проявил интерес да поеме концесията на банята досега, а гражданите имали нужда от нея.

Банята в Банкя има над 100-годишна история, като строежът ѝ започва през 1907 г., под ръковдството на известния немски архитект проф. Карл Хохедер (1854-1917). За четири години архитектурният шедьовър е изцяло завършен и банята започва да приема първите посетители.

След десетилетия на забрава, възстановяването на сградата започна през 2018 г., а централното фоайе и помещението с автентичния басейн са вече с изцяло реставрирана облицовка и купол.За възстановяването им са използвани стари снимки на помещенията, български производител на фаянс е успял да направи същия цвят плочки. Обновената лечебна минерална баня разполага с модерен Спа център и Виенски салон за кафе.

„Това е една временна мярка, с която целим Банята да отвори врати за посетители наесен и да заработи с основни дейности за отдих и релаксация, свързани с лечебните свойства на минералната вода“, защити доклада си един от вносителите му Анна Стойкова от ГЕРБ (СДС).

От думите ѝ стана ясно, че банята няма да работи с пълния си капацитет, а с ограничени услуги и дейности. В доклада е посочено, че именно общинското дружество „Софийски имоти“ вече има такъв управленски опит с комплекса в парк „Възраждане“.

С доклада Столичната община дава право на кметството в Банкя да насочи 150 000 лв. от бюджета си за дооборудване, необходимо за основни дейности и услуги, които ще се предлагат в Минералната баня в гр. Банкя.