София стана Световна столица на спорта за 2024 година

hudozestvena-gimnastika
Снимка: Българска федерация по художествена гимнастика

София ще бъде Световна столица на спорта през 2024 година. Новината съобщи на пресконференция кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Тя заяви, че през последните години София разви мащабна дейност в сферата на спорта, благодарение на инициативата Европейска столица на спорта, за която София беше номинирана през 2014 г. и която ни беше присъдена за 2018 г. Столичният кмет каза, че само за тази година 109 са събитията в календара на инициативата Европейска столица на спорта в София. В тях се включват изключително много софиянци. Целта на програмата по думите на кмета е участие на софиянци в спортните прояви, организирани от инициативата и промотиране на здравословен начин на живот, пише БТА.

По програма „Ваканция“ през тази година седмично се включваха между 900 и 1500 деца от София, обяви Фандъкова и подчерта, че Столичната община акцентира върху изграждането на спортна инфраструктура, най-вече изграждане на физкултурни салони в детските градини и училищата. В момента се строи физкултурен салон в 9-та Френска езикова гимназия в столицата. През инициативата Европейска столица на спорта Столичната община въведе и нови програми за подпомагане на детско-юношеския спорт.

За тази година 140 спортни клуба получиха финансиране за подпомагане на тяхната дейност. Въпреки пандемията, София е домакин на десет европейски първенства и турнири, каза още столичният кмет.
Елен Герджиков заяви, че фондация „Европейска столица на спорта“ ще се занимава с подготовката за инициативата „София – световна столица на спорта“ през 2024 г. Членовете на управителния съвет са общински съветници от всички политически сили от СОС. Пълна подкрепа дава СОС за работата на фондацията и това ще продължи и занапред, каза председателят на съвета и на фондацията Елен Герджиков.