Официално: София с нощен транспорт от 7 април

ticket-night-public-transportation-sofia
Билетът от 2 лв.

От 7 април ще бъдат въведени 4 линии, които ще се движат от 00:00 ч. до 4:00 ч. и ще дублират част от съществуващите или изграждащите се трасета на столичното метро.  Това обяви на пресконференция зам.кметът по транспорт в Столичната община Евгени Крусев.

Линия 1: от кв. „Люлин“ до „Младост“, Линия 2: от кв. „Обеля“ до „Студентски град“. Линия 3: от кв. „Овча купел“ до „Левски“.  Линия 4: от кв. „Дружба“ 2 до „Гоце Делчев“.

night-transportation-sofia
Схема на маршрутите за нощен транспорт

Всички линии ще се пресичат на пл.“Александър I“, където ще има специален спиркознак. Интервалът на движение ще бъде през 40 минути. 

Абонаментните карти няма да важат, а всеки пътник ще трябва да заплати 2 лв. за пътуването.Превозните документи ще се купуват от кондуктори, каквито ще има във всеки автобус, а автобусите ще бъдат снабдени с видеонаблюдение.  

busses-by-night-in-sofia
Нощен транспорт в София

Мерките за сигурност са увеличени. Във всяко превозно средство на нощния транспорт, ще има паник бутон и преграда, която отделя шофьора от пътниците. На всяка спирка, на която спира нощен транспорт ще има знак, отбелязващ това. Ако няма хора на спирката, автобусът няма да спира. Ако някой иска да слезе, трябва да заяви това с натискане на бутон. Пътниците на всяка спирка ще могат да следят кога идва автобус от сайта на Центъра за градска мобилност.

nosten-transport-busses-sofia
С N1 ще бъдат обозначени автобусите, които ще се движат през нощта

Разговаряно е и с фирми – вместо ваучери за такси да купуват на служителите си такива за нощен градски транспорт.