София получи стадо двугърби камили

kamili-stolichen-zoopark

Четири двугърби камили пристигнаха от Унгария със специализиран транспорт. Те бяха докарани лично от директора на Зоопарк Веспрем – Ласло Тьорок.

Трите женски камили и един мъжки са на възраст от 1 година и половина до 2 години и половина и нямат кръвно родство помежду си. Те още не са достигнали полова зрялост. Идват от голямо стадо в Зоопарк Веспрем, Унгария наброяващо 18 камили. Животните са спокойни и в чудесна форма и се адаптират добре в новото място. Те са настанени в сектор Тревопасни животни и посетителите вече могат да ги видят в просторното им външно заграждение.   

Двугърбите камили са в категория „Критично застрашен вид“ в Световната червена книга. Диви двугърби камили се срещат само в Северозападен Китай и Монголия, където през 2002 г. са преброени едва около 950 екземпляра. Често се отглеждат и като домашни животни. 

Дивите камили живеят на стада между 6 и 20 индивида, до към 30. Водачът на групата е възрастен мъжки. Размножителният период настъпва през есента. Мъжките често са агресивни, като хапят и плюят. Полова зрялост се достига между третата и петата година. Бременността трае около 13 месеца, раждат се едно или две малки през март или април. Средната продължителност на живота им е около 40 години.

„Придобиването на младите и много ценни двугърби камили е изключително важно за Софийския зоопарк. От една страна, защото в Европа почти не се предлагат за размяна камили или ако се предлагат, те обикновено са единични индивиди или с родствена връзка по-между си, което не позволява размножаване. И от друга, ние много се надяваме, че след като тези животни влязат в полова зрялост, можем да имаме и малки, с което за пореден път нашият зоопарк ще допринесе за опазването на биоразнообразието.“- обясни ланд. арх. Добромир Бориславов, директор на „Зоологическа градина-София“.