Слоновете Луиза и Фрося бяха представени за първи път пред публика

slon-frosya-i-luiza
Снимка: Йорданка Фандъкова/Фейсбук

Слоновете Луиза и Фрося бяха представени за първи път пред публика в Столичния зоопарк в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, зам.-кмета по екология Десислава Билева и директора на Зоологическата градина  Добромир Бориславов.

„Слоновете са в София благодарение на помощта на Асоциацията на аквариумите и зоопарковете, на която Софийският зоопарк е член, както и на посланика на Германия в България“ – заяви кметът Фандъкова по време на събитието. Тя припомни, че слонът е символ на Столичния зоопарк и за нея е било важно в зоопарка да има отново слон.

Луиза и Фрося пристигнаха на 20 септември вечерта от Аугсбург, Германия, със специализиран транспорт. Животните са пропътували 1 500 км, за да стигнат до София.  

Кметът Фандъкова призова посетителите за зоологическата градина да спазват указанията и да не хвърлят храна на слоновете, защото това може да бъде опасно за тяхното здраве.
Йорданка Фандъкова припомни, че през последните години бяха модернизирани клетките на големите котки, маймуните и слонарника. Предстои да бъде изграден и жирафарник и Столичния зоопарк за първи път в историята си да се сдобие  с жираф.

Добромир Бориславов каза, че Луиза и Фрося се чувстват добре, адаптират се и скоро ще могат да бъдат видени от посетителите. Предстоят специални тренинги за поддържане на тяхното здраве, които включват вземане на кръв, изследвания, рязане на ноктите им и много други дейности, за които се изисква голямо търпение и внимание, посочи директорът на зоопарка.