Служители на Столичната община и полицията репатрират коли от автокъща „Капитолия“

Със съдействието на полицията екипи на направление „Архитектура и градоустройство“ в Столична община влязоха принудително в автокъщата в Борисовата градина, за да отстранят незаконните съоръжения. Столичната община си върна терена по съдебен път, като делата продължиха в рамките на 2 години.

Опитите за саботаж на работата на Столична община по премахване на незаконно строителство придобиха нови размери. Думите са на председателят на Столичния общински съвет – Георги Георгиев. Той сподели възмущението си в социалните мрежи:

И так се родиха нови правни фигури – вижте как цяла автокъща “излезе в отпуск“, бусът „случайно“ е паркиран на входа, а пред чадърите, които трябва да се премахнат от екипа на главния архитект, се озоваха десетки луксозни коли.“

София е град, в който законът е над всичко и правилата трябва да се спазват. Ние няма да спрем да подреждаме града и чистим визуалното замърсяване от публичните пространства“.

„В момента привеждаме в изпълнение заповед на главния архитект на Столична община за премахване на незаконно поставени шест броя преместваеми обекти тип слънцезащитни съоръжения“, заяви пред БНР Цветан Тодоров, началник отдел „Оперативна дейност и регистрация на строежи“ към Столична община.

Той допълни, че на място днес не е имало представители на автокъщата:

„Сутринта установихме, че са разлепени съобщения от тяхна страна, че са в годишен отпуск. Чрез репатриране на паркираните автомобили осигуряваме достъп до незаконните обекти с цел премахването им и изпълняване на заповедта. Имаме разпореждане на прокуратурата заповедта да бъде незабавно изпълнена“.

На 11 май тази година Върховния административен съд София-град отхвърли окончателно жалбите срещу предварителното изпълнение на заповедта за премахване на незаконно поставените обекти срещу „Софитрейд 2003“ ООД. Предстои да бъдат премахнати металната конструкция , както и изградените стоманобетонни фундаменти.

По искане на кмета Фандъкова теренът е актуван като публична общинска собственост и е изваден от капитала на „Софийски имоти“, с което на практика се връща като част от парк Борисова градинa.