Следващият уикенд възстановяват метрото до станция “Хаджи Димитър

Следващият уикенд възстановяват метрото до станция “Хаджи Димитър, съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в интервю за „24 часа“.

„Строителните дейности в 30-метровия участък преди станция “Хаджи Димитър”, който пострада от екстремното покачване на подпочвените води, вече приключиха. Завършени са монтажът на релсите и укрепването на тунела. На 15 март ще възстановим елзахранването. След това започват настройките на системите за управление на влаковете и автоматиката“, разказа Фандъкова.

Относно европейско финансиране за отсечките до кв. “Левски” и през “Слатина, по бул. “Вл. Вазов” до кв. “Левски” и от Военна академия през “Гео Милев” и “Слатина” до бул. “Цариградско шосе” кметът добави: „Проектите са включени в плана за възстановяване и развитие и вече получиха предварително одобрение. Очаквам през април националният план да бъде внесен в Европейската комисия. Искам още тази година да стартираме строителството на новия 4-километров участък до район “Подуяне”, а за разширението през “Слатина” текат процедури за избор на изпълнител. Софийското метро се доказа като един от най-успешните проекти, финансирани с европейски средства, и това е оценка на ЕК“.

„Планираме от следващия уикенд да се възстанови движението на влаковете до последната метростанция.Пандемията забави пускането на метрото до “Овча купел”. Очаквам през април да приключат тестовете и да пуснем този участък, който като строителство е готов отдавна“.

Третият метродиаметър беше пуснат в експлоатация на 26 август миналата година.

Първият етап от третата линия е дълъг 7.8 км и включва осем метростанции. Първата се нарича „Красно село“/бул. „Цар Борис III“ и наименованието ясно указва нейното местоположение. Наблизо, на ул. „Житница“, е депото за метровлаковете по третата линия. Те са произведени от фирмата „Siemens“.

Втората станция се казва „Бул. „България“ и входовете за нея са при кръстовището с бул. „Иван Гешов“.

Третата метростанция е „Медицински университет “ и е пред арката на бул. „Прага“ и ул. „Св. Георги Софийски“.

Следващата метростанция се нарича „НДК-2″ и към нея се слиза при бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Витоша“. Тя ще има връзка с втората линия на метрото.

Петата станция е на кръстовището на бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Васил Левски“ (при Попа).

Шестата метростанция се нарича „Орлов мост“ и на нея има връзка с метростанцията при Софийския университет от първата метролиния.

Предпоследната, седма, станция се нарича „Театрална“ и е в близост до театрите „София“, „Сфумато“ и „Зад канала“. Нейните входове са при кръстовището на бул. „Мадрид“ и бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“.

Осмата, последна засега, е „Хаджи Димитър“ и е изградена след моста „Чавдар“ в началото на бул. „Ген. Владимир Вазов“, при ул. „Панайот Хитов“.