След инцидента вчера – обезопасяват спирките в София

spirka-gradski-transport

Спирките на градския транспорт в София ще бъдат допълнително обезопасени. Това обеща инж. Димитър Петров, директор в направление „Управление и анализ на трафика“ в Столичната община, съобщава БНР.

Още през 2015 година от Столична община са обещали да обезопасят спирки на градския транспорт, след като е била повдигната темата след редица инциденти, някои от които с фатален край, заради шофьори помитащи чакащи на спирките хора.

Предстои да бъде внесен доклад за това на следващото заседание на Столичния общински съвет.

Новината идва след днешния инцидент, при който 19-годишно момиче загина, пометено от товарен автомобил, който след това се вряза в спирка на градския транспорт.

„Всяко едно обезопасяване е направено с конкретна цел. Неслучайно се разработват такива мерки. Разбира се, те са абсолютно насочени към най-уязвимите участници в движението – това са именно пешеходците, велосипедистите“, обясни Петров.

Той уточни, че от общината ще започнат от местата, където има скоростни булеварди, като например бул. „България“, „Цариградско шосе „, както и такива с концентрация на пътно-транспортни произшествия.

Целта e всяка една спирка, независимо дали е на по-голяма улица, на по-голям булевард, трябва всички тези елементи да ги има и да може да се гарантира защитата на чакащите и да се предотвратят такива бъдещи инциденти, подчерта Петров.