Система за гласово известяване се въвежда по автобусна линия 280

avtobus-ikarus-se-otrazyava-na-moderen-electrobus

Поставяме нови бордови компютри за гласово известяване, от най-ново поколение, във всички 20 автобуса, които обслужват линия 280, която тръгва от Софийския университет и стига до Студентски град, съобщи днес пред журналисти председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, който заедно с председателя на транспортната комисия към СОС Карлос Контрера представи новата система в гараж „Малашевци“.

Системата е съвременно, адекватно технологично решение за известяване за предстоящата спирка, което е особено важно за незрящите, посочи Георгиев. Чрез гласовото известяване се дава възможност за оповестяване на всякакви други важни съобщения, свързани с транспорта като промяна в маршрута на автобуса например. В системата са записани общо 3500 гласови съобщения, така че да се ограничи до минимум контакта на пътниците с шофьора.

Проблемите на хората със специфични потребности не са техни лични проблеми, а проблеми на София, затова ние правим всичко по силите си, за да ги решаваме, подчерта председателят на СОС. Той каза, че като възпитаник на юридическия факултет на „Софийския университет“ е имал незрящи колеги, за които е била трудна ориентацията за следващите спирки в автобус 280.

Той съобщи, че амбицията на Столичната община е да се въведе такава система и в автобусите по линия 309, тъй като те водят до три общежития на незрящи. Георгиев припомни, че по линия 309 скоро бяха закупени нови превозни средства.

Карлос Контрера посочи, че проектът за гласовото известяване бе започнат през лятото на тази година. Основната идея е адекватна пътническа информация в салона на превозното средство. Голяма част от трамвайния транспорт, както и новите автобуси вече са оборудвани с такива системи. Нашата цел е поетапно да оборудваме и следващи автобусни линии, заяви Карлос Контрера.