Силно земетресение в Албания. Усети се и в София

земетресение-българия-софия-асеновград

Мощно земетресение от 6.4 по скалата на Рихтер удари адриатическото крайбрежие на Албания. Епицентърът на земетресението бил в морето, близо до пристанищния град Дуръс, на дълбочина 10 километра.  

Трусът беше усетен и в Западна България и София, особено по високите етажи на жилищните кооперации. Според данните у нас земетресението е било с магнитуд 2-3 по Рихтер.

Много потребители в социалните мрежи обаче споделиха, че са усетили труса, въпреки слабия му магнитуд.

Няма данни за пострадали и сериозни материални щети на този етап.

Според данни на НИГГГ на БАН, у нас магнитудът е бил 2, 6 по Рихтер. Съобщава се и за втори трус, минути по-късно, с магнитуд 2, 5 по Рихтер, на дълбочина 17 км.

По данни на българското посолство в Тирана електричеството и интернет връзката е прекъсната на много места в страната. В мисията ни е сформиран кризисен щаб и екипът е в готовност за оказване на съдействие. Не са постъпили данни за пострадали български граждани или за загубена връзка с наши сънародници в Албания. В страната е създадена консулска група за взаимопомощ и информация, към която също не са постъпили данни за пострадали граждани на други държави.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.