120 снегопочистващи машини обработват улиците на София. От МВР със съвети при пътуване

градския-транспорт-разписание
101 снегопочистващи машини работят на територията на София

Във връзка с валежите от сняг в София са извършени обработки със смеси срещу заледяване във всички 24 райони на Столична община. Работата започна през нощта. На терен над 120 снегопочистващи машини са обработили улици и булеварди, по които се движи градския транспорт, основни улици в районите, опасни и стръмни участъци, както и общинските пътища и Южната дъга на Околовръстен път на София във връзка с продължаващия снеговалеж.

Продължава работа по някои вътрешно-квартални улици в районите „Красна поляна”, „Люлин”, „Подуене”, „Витоша”, „Панчарено” и др. 
Екипите на фирмите, ангажирани с дейностите по почистване, извършват и опесъчаване на планинските пътища на Витоша: „Драгалевци – Алеко” и „Бояна – Златни мостове”. 
Изпълнява се и почистване на прилежащите пространства към спирките на градския транспорт, както и тротоари и велоалеи. 
Към момента градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути.

Към момента няма квартали и населени места без електроснабдяване и парно. 
Напомняме на шофьорите да карат с автомобили, оборудвани за движение при зимни условия и да шофират със съобразена скорост.

snow-in-sofia-streets
Снеговалежът в София продължава и в момента

От пресцентъра на МВР излязоха с няколко съветаа за поведение при снеговалеж, снегонавявания и силен вятър.

При обилен снеговалеж, снегонавявания и обледенявания

– Ако не е крайно наложително, отложете пътуването си – възможно е за определен период от време част от пътищата да се окажат затворени поради навявания.

– Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадва. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.

– Изберете първокласните пътища, те се почистват с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.

– Облечете топли дрехи и подходящи обувки, вземете със себе си достатъчно вода и храна.

– Ако по пътя забележите затрупани автомобили, маркирайте мястото и веднага съобщете за това на тел. 112.

– В случай че сте затънали в навявания от сняг, завържете дреха с ярък цвят на антена, странично огледало или на друго подходящо място, за да бъде забелязан автомобилът ви.

– Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг – тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата.

– Не спирайте да почивате на открито. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването – спрете в най-близкото населено място.

– Когато трябва да вървите пеша се екипирайте с подходящи обувки и топли дрехи.

– Избягвайте да се придвижвате сами, движете се далече от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.
– Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.

При силен вятър и смерч

– Ако сте в къщи, изключете тока, водата и газта, затворете плътно вратите и прозорците;

– Не оставайте на открито, веднага потърсете място за подслон, защото има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети, които могат да ви наранят. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи;

– Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.

– Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон!

– Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на опасността.