Шофьорите в градския транспорт на София няма да продават билети

тролейбус - младост
Снимка: Транспорт за София

Забранява се продажбата на билети от шофьорите в обществения градски транспорт. Това става със заповед на кмета на София и е една от мерките на Столична община във връзка с коронавируса.

Фандъкова съобщи пред общинските съветници, че се въвеждат допълнителни мерки в детските градини. Въвежда се дезинфекция на общите пространства в детските заведения по 4 пъти на ден, строг контрол при приемането на децата в началото на деня. Ще се проверява и самият персонал на учебните заведения. Медицинските сестри по преценка ще имат право да връщат деца, дори и да имат медицински бележки, че са здрави. 

Столична община не смята да забранява регламентираните протести и масови мероприятия по улиците. Това заяви кметът Йорданка Фандъкова пред журналисти във връзка с проведеното шествие на катафалки.

„Според мен не бива да ограничаваме демократичните права в този момент. В същото време се надяваме на отговорност от страна на организаторите, има различни и други начини – пред медиите или социалните мрежи. Много е важно да запазим спокойствие, да бъдем отговорни и дисциплинирани. От поведението на всеки един от нас зависи здравето на всички“, апелира Фандъкова.

Столичният кмет представи пред съветниците мерките, които е взела общината заради коронавируса. Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера направи предложение да се затворят пазарите. Фандъкова отговори, че всички пазари към момента се дезинфекцират.

В ромските квартали медиатори разясняват за хигиенните мерки, които трябва да се спазват.