Шофьорите могат да искат обезщетение заради разтопения асфалт в София

asfalt-po-dondukov

Масово в социалните мрежи шофьорите се оплакаха от повредени гуми, заради разтопения асфалт  в столичния район „Подуяне“.

Зам.-кметът по строителство на София Цветан Божинов  ги посъветва да търсят праватата си при застрахователите. Този призив отправи и кметът на София Йорданка Фандъкова в понеделник вечерта. „На фирма „ДЛВ“ ще бъде наложена 100% санкция от абонаментната такса за района, както и неустойка за всички причинени вреди, които ще бъдат изчислени. Всеки гражданин, който констатира повреда в гумите на автомобила си, може да извади протокол от застраховател, който ще предявим към фирмата изпълнител“, каза кметът. 

Между 1500 и 4900 лв. ще бъде глобена фирмата за всеки участък, в който е установено, че битумът, с който са били запълвани фугите през есента, се е разтекъл. Към този момент такъв проблем е открит на 12 улици, ремонтирани от фирмата „ДЛВ“ ЕООД, която е ангажирана с поддръжката на уличната мрежа в район „Подуяне“. Това каза зам.-кметът по строителство в Столичната община Цветан Божинов, който посети един от проблемните участъци.

Случилото се в район „Подуяне“ не е изолиран случай и такъв проблем възникна и на бул. „Дондуков“, малко преди моста „Чавдар“. Зам.-кметът заяви, че е запознат със случая и посочи, че са предприети същите мерки по обезопасяване. Попитан кой ще обезщети водачите, по чийто гуми се полепи битума, зам.-кметът посъветва потърпевшите да съставят протоколи с техните застрахователи . Той не пожела да коментира отказа на част от застрахователите, които не желаят да поемат тази щета и твърдят, че тя може да бъде поета само ако собственикът има автокаско и прикани хората да си прочетат договорите, които са сключили с тях. От думите на Божинов стана ясно още, че пясъкът, с който са засипани проблемните участъци, се почиства от 20 ч. вчера и в рамките на денонощието той ще бъде премахнат, а след това улиците ще бъдат измити.