Шестима души са задържани на протеста – един от тях за притежание на водни пистолети /снимка/

Шестима души са задържани до момента на протеста в столицата. Това съобщи на брифинг Тони Тодоров, зам.-началник на отдел „Охранителна полиция“ към СДВР.

Двама от задържаните са обявени за издирване. Те са се явили на КПП-тата. Трима са задържани пък за носене на забранени предмети. Всички са отведени в районните управления. Органите на реда ще проверяват участвали ли са по някакъв начин в протеста от 2 септември.

По снимка на адв. Полина Велчева, единият от арестуваните в Първо РУ е задържан заради притежание на водни пистолети.

Pistoleti-arestuvan-polina-velcheva
Снимка: Адвокат Полина Велчева

„Бяхме при задържаните, но ни изгониха, тъй като сме правили снимки на водните пистолети и сме ги пуснали в социалните мрежи. Тук са задържани трима души за опасни предмети. В едното момче има два водни пистолета с малък спрей за самозащита. Едно момиче също е задържано, тя е била с малък спрей, както и момче с джобно ножче. Да уточня, че никой от тях не е бил вътре на протеста“, каза адвокат Полина Велчева в извънредно студио на Bulgaria ON AIR.

Заедно с адвокат Кристиян Григоров категорично заявиха, че водните пистолети са празни и не са заредени с никаква опасна течност.

Прави впечатление, че от трибуната на протестиращите, някои от ораторите спекулират с действията на служителите на МВР.Това не е коректно, каза Тодоров.

По-рано тази сутрин бяха направени огледи и проверки в периметъра на зоните за сигурност в „триъгълника на властта“ с цел отстраняване на опасни предмети и вещи. Открити бяха метални тръби, чували с камъни и стъклени бутилки, дървени пръти, 2 ножа, бойна прашка, 5-литрова туба с неустановена течност с остра миризма.

При обход на района беше намерена и чанта, пълна с бутилки с течности с различен цвят и остра миризма. „Някои от нещата, които намерихме по-рано при претърсването, са доста обезпокояващи. Намерихме доста камъни, които бяха струпани на купчини, каза Тодоров.

„Не отправям никакви обвинения. Тук намерихме и предмети, които може да са останали от вечерта и е нормално да ги има в парка. Отстранено е всичко. Притеснителното е, че в един храст старателно бе скрита туба с цветна течност. Също и 9 половин литрови пластмасови шишета с някаква течност“,  обясни зам.-шефът на охранителна полиция Тони Тодоров.

Полицейските служители са направили огледи, но все още не е ясно кой е оставил тези предмети в градинките около Триъгълника на властта. Тодоров подозира, че целта на тези предмети е била провокация на очаквания вечерта протест. В момента се преглеждат охранителни камери в района.