СДВР с план за глоби на скейтбордисти. Общината ще ги спасява

skateri


Служителите на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) ще получат указания как да следят за спазването на Наредбата за обществения ред в София. Това са уверили директорът и зам.-директорът на столичната полиция Георги Хаджиев и Антон Златанов по време на среща с председателя на общинската комисия по самоуправление Иван Илиев.

Причината за срещата са случаите на глобени скейтбордисти, защото карали бордове в градината пред НДК с мотив за нарушение на новата наредба за обществения ред.

“В наредбата има член, който забранява каскадите върху пейки, огради, бордове на фонтани и детски площадки. Никъде не е написано, че карането на скейтборд е забранено. Мисля, че текстът е напълно ясен”, обясни шефът на комисията по обществен ред Иван Илиев.

Шефът на СДВР отговори, че в текста има неясноти – посочени са “и други места”, които не са уточнени, а какво точно е каскада било въпрос на преценка. Хаджиев добави, че при подаден сигнал полицаите са длъжни да реагират. Основно сигналите подавали търговци от подлеза. Имало обаче и оплаквания за каране на бордове по “Витошка”, ул. “Раковски” и дори в “Младост”.

“Имат ли право в пешеходен подлез всеки ден по 20 човека да карат часове наред? Шумът е невъобразим, всички плочки са изпочупени, кошчетата – също”, оплака се Дафина Атанасова, представител на търговците от подлеза на НДК.

Общината е готова с 3 места за изграждане на скейт площадки – зад Паметника на Съветската армия, парка зад х-л “Хилтън” и в Северния парк.

Вече сме подали идеен проект за Княжевската градина, каза Делян Стефанов от “София скейт сити”.

През пролетта общинарите и СДВР ще имат ново заседание, за да анализират дали указанията към полицаите са достатъчни за решаване на проблема.