„Само“ 40 дни няма да има топла вода

hot-water

„Топлофикация София“ ще съкрати с 20 дни ремонта на магистралния топлопровод, заради който ще останат без топла вода 4 столични квартала през това лято, съобщиха от дружеството.

Първоначално от Топлофикация уведомиха, че четирите квартала ще бъдат без топла вода 60 дни, а студентите заплашиха с гражданско неподчинение.

„Няма отговор, проблемът е голям – много студенти ще останат без топла вода“. Това заяви председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев. Студентите са готови на протест заради двумесечно спиране на топлата вода в Студентски град, но не само там няма да я има услугата. Парушев избухна пред Нова телевизия, като попита как ще си мият ръцете и взе да си спомня как било през XX век и как се топлела вода с джезве. А как ще се къпят – при приятели. „Готови сме на гражданско неподчинение“, продължи Парушев.

От дружеството вече се извиниха за създаденото неудобство, но уточниха, че ремонтът трябва да бъде извършен заради тежкото състояние на топлопровода, който е изграден още през 70-те години, както и за да се избегнат бъдещи аварии в зимния отоплителен сезон, които освен без топла вода, да оставят абонатите и без отопление.

„Трябва да се подмени магистрален топлопровод, който е с ширина на тръбите 700 см. Това означава, че трябва да подменим не само участъци, които могат да аварират всеки момент, но преди всичко трябва да подменим подпорни арматури”, заяви Елизабет Павлова, говорител на „Топлофикация-София”. По думите й, ще бъде направено всичко възможно ремонтът да бъде съкратен максимално. От „Топлофикация-София” са пуснали запитване за по-дълъг работен ден, но подмяната на тръбите няма как да стане за две седмици.

По повод жалба на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до изпълнителния директор Александър Александров с искане да бъде отложен планираният ремонт на топлофикационната мрежа.