Съдът задължи Столична община да мие улиците и да планира велоалеи

doll-with-gas-mask-on-balcony
Манекен с противогаз на софийска тераса

Софийският градски съд (СГС) задължи Столичната община да вземе спешни мерки срещу мръсния въздух, докато продължава делото, заведено от граждани и неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“.

Това е първия път у нас, когато съдебен орган задължава публична институция да предприеме мерки за борба срещу мръсния въздух.

Столична община (СО) трябва да мие машинно улиците два пъти в месеца между май и септември и един път – между октомври и април. Освен това има две седмици да представи план за изграждане на велоалеи в столицата, включително от крайните квартали към центъра. Това са част от привременните мерки срещу мръсния въздух, които Софийският градски съд (СГС) днес постанови на СО по делото срещу нея.

КАК СЕ БОРЯТ С ПРАХТА ПО УЛИЦИТЕ В ЮЖНА КОРЕЯ

То се води от „Група за чист въздух“, в която влизат четири организации: Асоциация „Диабет тип 2“, „За земята – Достъп до правосъдие“, „Спаси София“ и Център за независим живот, и трима адвокати – Димо Господинов, Иван Велов и Христо Христев. Те обвиняват общината, че в периода 2015 г. – 2017 г. не е изпълнявала задълженията си в борбата срещу замърсяването на въздуха.

Отделно от това, общината е задължена да обявява среднонощните нива на фини прахови частици (ФПЧ 2,5 и ФПЧ 10) на сайта си, на определените табла и на спирките на градския транспорт и метрото. Определението на съда за наложените мерки може да бъде обжалвано от общината пред Софийския апелативен съд.

Колективните искове бяха заведени през май 2017г., но делото се бавеше няколко пъти по различни причини. През юни 2017 г. съдията-докладчик Божана Желявска си направи отвод, тъй като е засегната от въздуха в София и това влияе на безпристрастността ѝ. Съдия Елена Маврова направи същото, но само след като го прекрати през октомври 2017г. Мотивът беше, че „ищците нямат доказан опит, знания и финансов ресурс, с които да може сериозно и добросъвестно да защитят увредения интерес с оглед специфичния предмет на делото, както и да понесат тежестите, свързани с водене на делото“. По-късно обаче Софийският апелативен съд съд отхвърли това решение и на делото беше даден ход и то тръгна при съдия Албена Ботева.