Съдът оправда Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

yoan-matev-v-sofiyski-gradski-sad

Софийски градски съд оправда Йоан Матев за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина и отхвърли гражданските искове на родителите на жертвата.  Присъдата е взета с 3:2 гласа. На особено мнение за председателят на състава Руси Алексиев и един от съдебните заседатели.

Според целия съдебен състав безспорно е доказано, макар и чрез косвени доказателства в непрекъсната верига, водеща до единствен извод, че Матев е лицето, което е заснето на камерите, което е присъствало на мястото на престъплението и си е тръгнало от парка.

Мнозинството смята, че няма нито преки, нито каквито и да е косвени доказателства, че именно той е държал ножа и е нанесъл раната с нож в областта на сърцето на Георги Игнатов, обясни накратко мотивите на съда председателят на състава Руси Алексиев.

Убийството стана преди почти шест години – на 2 юни 2015 година в столичната Борисова градина. Малко след убийството полицията разпространи запис, на който се вижда тичащ младеж в района на парка, за когото се предполагаше, че е извършителят. Последва продължително издирване и призиви към гражданите, ако разпознаят момчето от записите, да се свържат с полицията. Матев беше задържан през февруари 2017 година, но визуално се различаваше от снимките и кадрите, а по време на процеса негови съученици разказаха, че също са забелязали промяна.По време на престъплението, обвиняемият е бил непълнолетен, затова максималното наказание, което можеше да получи Йоан Матев е 12 години затвор, родителите на Георги пък поискаха 400 000 лева кръвнина.