С климатик и нисък под ще бъдат новите мотриси на трамвай 6

nov-tramvai
Снимка: Фейсбук/Йорданка Фандъкова

Модерни нископодови трамваи с климатик скоро ще радват жителите на северните райони на София. По думите на зам.-кмета по транспорт, инж. Илиян Павлов, мотрисите по трамвай 6 ще бъдат климатизирани и достъпни за трудноподвижните и майките с колички.

“Имаме добри новини за жителите на Надежда, Връбница, Свобода и Обеля – от 7 май модерните трамваи най-накрая ще обслужват и северните райони. С това искаме да подобрим комфорта и да привлечем още пътници в градския транспорт.” – казва зам.-кметът по транспорт, инж. Павлов.

По думите му, Столична община е работила повече от един месец, за да коригира и ремонтира всички проблеми точки, с цел новите трамваи да обслужват големите северни райони на София. “Пускането на модерни трамваи беше невъзможно без десетките корекции на инфраструктурата, които направихме – ремонт на трасета, корекции на острови и бордюри, кастрене на зелената система, изместване на знаци и табели… Всичко това можеше да бъде направено преди години, но явно на никого в Столичната община не му се е занимавало.” – споделя зам.-кметът Илиян Павлов. 

“Всички трамваи по линията към Обеля ще бъдат с нисък под, а всеки втори ще бъде обслужван с най-новите и модерни модели, които са снабдени със всички удобства – климатизиран и удобен салон, лесно качване и тихо придвижване. Направихме го, защото обещахме, че няма да делим София на северна и южна, привилегирована и забравена.” – сподели Борис Бонев, председател на групата общински съветници и добави, че подобряване на транспорта остава един от основните приоритети на Спаси София.

На 07.05. от Столичната община готвят серия подобрения за градския транспорт с цел подобряване на придвижването по редица линии в столицата. Тогава тръгва новата трамвайна линия 15 с маршрут ж.к. Бъкстон – Метростанция Витоша, а трамвай 8 към Люлин ще бъде подсилен с допълнителни мотриси и ще се движи с интервал от 10 мин. през целия ден. Трамвайната линия 27 пък ще бъде удължена до гара София Север, за да обслужва пътуващите с влаковете в посока Искърското дефиле. Зам.-кметът с ресор транспорт споделя още, че целта е през тази година да бъде обновено трамвайното трасе в ж.к. Обеля 2, заедно с цялата инфраструктура по ул. 104. “Работим активно за да направим придвижването по-удобно в целия град и това е само началото. Фокусирани сме и върху нова програма за привличане на водачи в системата, както и за подобряване на транспорта и транспортната инфраструктура. Целта на мен и колегите е всяка седмица да правим поне по едно съществено нещо за транспорта в града, за да може софиянци да се уверят, че полагаме системна грижа, а София да става по-приятно място за живот.” – споделя инж. Илиян Павлов, зам.-кмет по транспорт.