Румен Радев скочи на правителството за одобрението на частна детска болница, а фондация „Даная“ ще съди държавата

proekt-za-detska-bolnica

Президентът излезе с позиция по повод решението на служебното правителство на Димитър Главчев да одобри създаването на частна детска болница в София. Румен Радев счита, че това решение е било взето „изненадващо”.

„Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес. Затова по време на служебните правителства, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване. Служебното правителство с премиер Гълъб Донев осигури терен за изграждането на Национална детска болница, изготви подробен устройствен план и осигури съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането. За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза”.

Фондация „Даная“ ще съди държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частно лечебно заведение „Мама и аз“ преди завършването на бъдещата национална детска болница.

С това решение служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в най-висок риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи.

Само преди няколко месеца по искане на МЗ и с подкрепата на Европейската инвестиционна банка беше изготвен Анализ на нуждите от детска болница. Този анализ посочва, че в България липса финансово и кадрово обезпечаване дори за една детска болница в град София.

Въпреки това служебното правителство е одобрило днес искането на „Търговска лига – Глобален аптечен център“ АД в град София да създаде многопрофилно лечебно заведение „Мама и Аз“. Това на практика ще саботира и без друго мъчителния процес на изграждане на национална детска болница, въвеждаща съвременните стандарти за детско здраве.

Скандално е, че именно служебното правителство си позволява да взема стратегически решения и то само дни, след като встъпи в длъжност, за да подготви поредните предсрочни парламентарни избори.

През 2022 г. силният обществен натиск спря одобрението на проекта за частната болница „Мама и аз“ с основния аргумент: изграждането на частна детска болница преди националната ще обезкърви системата, която страда от хроничен недостиг на лекари и сестри. Правителството на Димитър Главчев неглижира аргументите на обществото и педиатричната общност.

Липсата на ефикасни и отговорни решения за Националната детска болница на фона на фалшивата загриженост за демографската криза означава само едно: държавата се отказва от задълженията си да осигури качествено детско здравеопазване и не иска да има национална детска болница. Или означава, че обслужва интереси, които са различни от обществените.

Не е оправдание за решението на това служебно правителство твърдението, че в болницата, наречена „Мама и аз“, ще има само 40 легла за деца. Защото липсва механизъм, по който държавата да гарантира, че леглата и отделенията за деца няма да бъдат увеличени вътрешно и „според нуждите“до размера на разрешените над 400 такива.

Липсва и обществено доверие, че институциите са в състояние да гарантират кадровото обезпечаване на националното детско здравеопазване, след като проспаха и последните 40, и последните 5 години от началото на Националната гражданска инициатива за истинска детска болница.

За съжаление, т.нар. обществен съвет не изпълни мисията си да осигури ефективен и контролиран от гражданите процес на изграждането на Национална детска болница. Фондация „Даная“ предупреди за опасността този съвет да бъде използван като параван за взети по непрозрачен начин институционални решения. Днес виждаме резултатите.

Децата ни, тяхното здраве и образование не са най-ценното за държавата. Срамно е. Цинично е. Престъпление срещу бъдещето на нацията е.