Роми отказват да се ваксинират. Причината – „Ще умрем на шестия месец“ и „слагат ми чип в тялото“

Vaksini-v-mahalata

Столична община откри мобилен пункт за ваксинации в читалище „Асен Златаров“, квартал „Христо Ботев“. Въпреки екипа от РЗИ подготвен с всичко необходимо за ваксинация, всички видове налични ваксини и медиатори от квартала, които от вчера са разлепили афиши из цялата ромска махала – желаещи нямаше.

Повечето от жителите на квартала подминаваха читалището, други се спираха просто от любопитство да видят какво се случва, а трети пиеха бира в близкото заведение.

Жена обясни че личните лекари са им казали да не се ваксинират, защото все още не се знае какво ще им се случи, друга директно разказа, че няма да се ваксинира, защото чула по телевизията че ще и поставят някакъв чип в тялото. Иначе в ромската махала се разпространява слух, че след поставяне на ваксина, „на шестия месец се умира“.

Днес и утре аботят осем „зелени коридори“ за ваксинация, съобщиха от Столичната община.

Наред с трите пункта в столични молове, които работят от 13.00 до 18.00 ч., ваксинация ще се извършва и в четири столични парка – Борисовата градина, Южния парк, Северния парк и парк „Дружба“.

Мобилният ваксинационен пункт от кв. „Красна поляна“ ще бъде преместен в кв. „Христо Ботев“, район „Слатина“. Той ще е в сградата на читалище „Асен Златаров“ и ще работи от 9.00 до 16.00 часа.

Медицински екип ще поставя на желаещите ваксини по избор – РНК или векторна.

За четири последователни уикенда на изнесените пунктове бяха имунизирани срещу коронавирус общо 4881 души, съобщават от общината.

В търговските центрове „зелени коридори“ за ваксини ще има отново в Paradise Center, Serdika Center и Sofia Ring Mall. Мобилният ваксинационен пункт в Sofia Ring Mall ще бъде вътре в търговския център, а не на паркинга.

„Зелените коридори“ на открито са в Южния парк (вход откъм бул. „Гоце Делчев“), „Борисова градина“ (до езерото Ариана), Северния парк (вход от ул. „Бели Дунав“ в ж.к. „Надежда 4“), парк „Дружба“ до културен институт „Искър“.