Родители с призив към кмета на София да обяви 2 май за неучебен ден

sveta-sofia

Родители от София помолиха кмета Васил Терзиев да издаде заповед 2 май да бъде неучебен ден. Призивът към градоначалника те отправят през майчинските и женски групи във фейсбук.

От наближаващите почивни дни в началото на май единствено 2-ри е работен и учебен. Това на практика ще разпокъса планираната почивка или екскурзия на родителите. Вдъхновени от други кметове, които вече зарадваха общините си с почивка в този тен, софиянки решиха да се примолят на Васил Терзиев за същото.

Оказа се, че кметовете по райони могат по собствено усмотрение да решават дали въпросният ден да бъде неучебен. Доста управници на местно ниво вече съобщиха, че са взели решение децата да не ходят на училище в този ден. На места той ще бъде учебен, но класните ръководители няма да пишат отсъствия. Тази година Великден съвпада с 6 май – Гергьовден – Ден на храбростта и Българската армия, а 1 май – Ден на труда е официален почивен ден. Така от шест почивни дни само 2 май е работен и учебен ден.

По закон градоначалниците имат право да обявяват със заповед за неучебни до 3 дни в рамките на календарна година.

Ето къде учениците ще се наслаждават на дълга почивка:

Област Пловдив:

Кметът Костадин Димитров обяви 2 май за неучебен ден. Така почивните дни за учениците в града ще започнат от първи и ще продължат до 6 май, включително. Кметът каза пред журналисти, че така се насърчават децата да четат повече. 

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев също зарадва учениците. „Радвам се, че в качеството си на кмет мога да ви направя този подарък за предстоящите Великденски празници“, написа в профила си във Фейсбук кметът.

Кметът на Първомай Николай Митков също издаде заповед, с която 2 май е неучебен ден.

Област Стара Загора:

Със заповед на кмета Живко Тодоров, 2 май ще бъде неучебен ден. „Убеден съм, че учениците ще използват ползотворно времето си за подготовка на уроците и предстоящите изпити по Национално външно оценяване и Държавни зрелостни изпити“, обяви Тодоров.

Област Плевен:

2 и 15 май ще бъдат неучебни дни за учениците в Общината. Това стана ясно от заповеди на на кмета д-р Валентин Христов.

Така възпитаниците на учебните заведения и центровете за подкрепа за личностно развитие ще бъдат във ваканция в дните от 1 до 6 май. „По този начин всяко семейство ще има възможност да планира времето си и да бъде заедно в празничните дни“, коментира д-р Христов. За неучебен ден е обявена и датата 15 май – Празника на Плевен.

Смолян:

Кметът Николай Мелемов обяви 2 май за неучебен ден за училищата в Общината.

Само Смолян от 10-те общини в областта засега въвежда неучебен ден на Велики четвъртък, уточниха от Регионалното управление на образованието.

Област Ловеч:

Троян:

Кметът Донка Михайлова също обяви 2 май за неучебен ден. Тя се пошегува в профила си във Фейсбук, че въпреки, че е наясно колко разочарования ще причиня на ученици и учители от това, че ще загубят един учебен ден, е решила да обяви почивния ден.

Така семействата им ще могат навреме да планират шест почивни дни около Великден, а учениците да наваксат отпочинали учебния материал.

Благоевград:

Кметът Методи Байкушев издаде заповед, с която обяви 2 май за неучебен ден на територията на областния център. Заповедта е издадена във връзка с чл. 105, ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование.

Област Хасково:

И учениците в Хасково и Димитровград ще се наслаждават на дълга почивка. Кметовете Иво Димов и Станислав Дечев обявиха 2 май за неучебен ден.

„Убеден съм, че децата и учителите имат нужда от зареждаща почивка преди тежките държавни зрелостни изпити и външно оценяване през май и юни, написа Дечев.

София:

В столицата засега 2 май ще бъде учебен ден. В социалните мрежи се появиха публикации на родители с призив към кмета Васил Терзиев. Те настояват този ден да бъде обявен за неучебен, защото много от тях са си пуснали отпуск и ще пътуват с децата си.

Припомняме, че следващата порция от майски празници е в край на месеца. 24 май – петък – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и е официален почивен ден. Тук ще се получат три почивни дни заради уикенда.