Родители излизат на протест против маските в училище

втора-градска-болница

На национален протест „Не на маските и изолаторите в училище“ излизат родители на 14 и 15 септември пред Министерствата на образованието и това на образованието. Те се организират през социалните мрежи, а организатори са от групата „Обединени родители“ и се готвят публично да горят маски пред просветното министерство.

„Призоваваме всички населени места в България, да подкрепят протестите срещу маските, ковид тестовете, ваксините и изолаторите, подготвяни за българските деца“, апелират организаторите, които са обявили протеста си за 12:00 часа по обед пред МОН в столицата.

„Обявяваме се против част от мерките в училищата. Не на маските в училище! Искаме безумните мерски да бъдат препоръчителни, а не задължителни. Искаме всеки родител и дете да прецени дали да носи маска или не, като отказът да не носи никакви рестрикции и репресии за детето и родителите му.

Искаме нормален учебен процес. Училището е място за учене!“, заявиха още организаторите на протеста. Родителите цитират в своя подкрепа и спорни изказвания на инфекциониста Атанас Мангъров, че мерките на МОН са ненужни и няма смисъл да се носят маски, защото не предпазват.

Според него, няма нито едно клинично изследване в цял свят за това, че маските предпазват дори на 60%. За сметка на това има много клинични изследвания, които доказват, че маските вредят не само заради въглероден диоксид, но вредят емоционално и психологически на децата“.

Милко Божанков, който е един от организаторите на протеста е категоричен, че няма да пусне своите деца, които са в малките класове, с маски на училище. По думите му, ако имаше полза от маските, „те вече щяха да са унифицирани и от един материал.
„Моите деца са се срещали с по-опасни вируси от COVID-19“, заяви друг родител – майка, която се тревожи повече от това, че маските ще „бъдат компрометирани“, тъ йкато ще падат на земята, а след това децата пак ще ги слагат на устата си.